Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 14 października 2015

Zupa z dyni i chili

Dynia to ponoć królowa jesieni, kiedyś jej nie lubiłam, albo myślałam, że nie lubię,  wszystko to za sprawą Mamy które mnie do niej zniechęciła, zmieniłam zdanie dopiero jak sama ją przyrządziłam J
Dziś zapraszam Was na zupę….
Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej!




Składniki:

1 mała dynia hokkaido
3 ziemniaki
3 marchewki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju z chili
1 papryczka chili
1 litr bulionu warzywnego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
sól morska do smaku
prażone pestki dyni

Przygotowanie :

Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki. 
W garnku rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej).
Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz imbirem. 
Całość zmiksować blenderem n a krem.
Podawać posypanymi pestkami dyni.

Idealnie komponuje się z maślanymi grzankami lub solonym popcornem.

Bon Appetit!




Jesienne zupy Sposób na dynię 2015

poniedziałek, 12 października 2015

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad.






Składniki:


60 dag karkówki bez kości
70 dag ziemniaków
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem
sól morska do smaku
czubryca czerwona do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ziemniaków do smaku
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
15 dag sera żółtego
pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków,


Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną.


Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.


Smacznego życzę !

piątek, 9 października 2015

Sernik na miodowym cieście z pianką z nussoli

Delikatny w smaku sernik na kruchym spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nussoli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne.






Składniki:


Ciasto miodowe:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka miodu
10 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko

Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy z cukrem

Pianka z nussoli:
1 szklanka śmietanki kremowej 30%
2 łyżki kremu orzechowego
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fiks
kakao do posypania
bita śmietana

czekoladowe serduszka


Sposób wykonania:


Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i podpiec 15 minut.



Masa serowa: Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. 

Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie. 
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia.

Pianka z nussoli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie całość miksujemy. 

Masę rozprowadzamy na całkiem zimnym serniku, oprószamy kakao. Dekorujemy wg uznania. Chłodzimy w lodówce.

Bon Appetit!


Jesienne słodkości!




środa, 7 października 2015

Herbata imbirowa z tymiankiem

W chłodne jesienne popołudnie nie ma nic lepszego niż filiżanka aromatycznej ulubionej herbaty, no może jeszcze kocyk i dobra książka J
Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką herbat od firmy Ahmad Tea 
Mnie osobiście zachwyciła z dodatkiem imbiru, wspaniale rozgrzewa,  przyjemnie drażni podniebienie, mam takie wrażenie jakby był w niej dodatek pieprzu J
Na jej bazie skomponowałam swoją ulubioną mieszankę smaków a jakich? O tym przekonacie się za chwilę…..

Jestem pewna ,  że nie piliście herbaty z dodatkiem świeżych ziół tymianku, jest obłędna w smaku!
Z filiżanką takiej herbaty żadna aura jesienna nam nie straszna.
Spróbujcie!






Składniki:

2 saszetki herbaty Lemon&Ginger
2 łyżeczki suszonego głogu
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny

Sposób wykonania:


Głóg zalewamy dwoma filiżankami wrzątku, parzymy pod przykryciem około 10 minut, po czym odcedzamy.

W imbryczku parzymy herbatę z imbirem, łączymy z zaparzonym głogiem, dosładzamy miodem, dodajemy sok z cytryny oraz gałązki tymianku. Rozlewamy do filiżanek i podajemy gorącą.

Życzę smacznego ;-)

Jeśli macie ochotę na aromatyczne herbaty zapraszam na stronę internetową KLIK bogaty asortyment zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.






sobota, 3 października 2015

Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym

Mamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta…

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami.

Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy.







Składniki:


Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka śmietany 18%

Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy Oetker

Mus jabłkowy:
70 dag jabłek po obraniu
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru z cynamonem

Dekoracja:
bita śmietana
posypka cytrynowa beza Oetker
serduszka z białej czekolady Oetker

Sposób wykonania:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm.

Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.

Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.

Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.

Udanych wypieków ;-)



Jesienne słodkości! Jabłko z cynamonem 2015

czwartek, 1 października 2015

Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem

Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci ;-)  drożdżowe, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem wielokwiatowym  z polskich pasiek z wygodnego dozownika niekapka, firmy CD Miody -naturalna słodycz pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej?




Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g drożdży suchych Oetker
2 winne jabłka
cukier z cynamonem
miód wielokwiatowy CD Miody -Naturalna slodycz  do polania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże i cukier, mieszamy łyżką. 
Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. 
Odstawiamy na 10 minut. 
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. 

Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Podajemy polane płynnym miodem.


środa, 30 września 2015

Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam.






Składniki:


Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki krupczatki
25 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego Oetker
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker
20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu

Beza z bakaliami:
4 białka
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce)

Krem budyniowy:
½ litra mleka
20 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego

Masa jabłkowa:
1,2 kg obranych winnych jabłek
3 czubate łyżki cukru z cynamonem
100 ml wody
2 galaretki agrestowe Oetker

Polewa chałwowa:
½ szklanki słodkiej śmietanki
60-70 g chałwy waniliowej 

Dodatkowo:
100 g herbatników maślanych

Sposób wykonania:


CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem. 
Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .


BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia.


KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.


MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.


POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.

PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników, 
wylać  tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem
Polać polewą chałwową.


Smacznego !


Jabłko z cynamonem 2015


Jesienne słodkości!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj