Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 28 czerwca 2018

Wiśniowa chmurka z amaretto




Letnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto  a pianka bezowa wprost rozpływa się w ustach. Wiśniowa chmurka to prawdziwa gratka dla smakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków.






Składniki na  blaszkę 25/30 cm

Ciasto kruche:
1 pełna szklanka mąki pszennej
10 dag masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru  waniliowego

Krem  straciatella:
400 ml  śmietanki 30%-36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 listki /łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady

Galaretka z wiśniami:
1/2kg świeżych wiśni
3 łyżki cukru
50 ml likieru amaretto
2 szklanki wody

Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2  szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych


Wykonanie ciasta:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło,  połączyć  wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez  15 minut. Wyjąć, wystudzić.

Beza:
Białka umieścić w misce, ubijać do uzyskania puszystej pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce aż masa będzie gęsta i lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować.
Wyłożyć bezę do formy wyłożonej papierem pergaminowym tej samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c piekarnika i suszyć przez 1 godzinę i 5  minut-beza ma być chrupiąca. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Galaretka z wiśniami:
Wydrylowane wiśnie włożyć  do garnka, zasypać  cukrem, wlać  amaretto i doprowadzić  do wrzenia, następnie wlać  wodę, pogotować  2 minuty, zdjąć z ognia, do gorącej masy wsypać  suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia. 
Zostawić  do całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać  na  zimny kruchy spód.
Wstawić do lodówki na czas robienia kremu.


Krem straciatella:
Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone,  ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder,  żelatynę w listkach namoczyć  w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i  rozpuścić  w miseczce nad kąpielą wodną, do płynnej konsystencji,  wlać  cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując. Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki. 
Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką.

Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami,  przykryć  upieczonym bezowym blatem.
Ciasto chłodzić  całą noc w lodówce.


Słodkich wypieków!

środa, 27 czerwca 2018

Filet z kurczaka z fasolką szparagową w kremowym sosie


Dziś ekspresowe danie obiadowe-filet z kurczaka owinięty w szynkę parmeńską z fasolką duszony w kremowym sosie, to jedno z dań które często robię w sezonie letnim gdy fasolki na ogrodzie jest dość, w tym połączeniu  smakuje wybornie. Robi się szybko a za naczynie służy jedna głębsza patelnia. Polecam podawać z młodymi ziemniaczkami. Pysznie J





Składniki:

Na 5 porcji:


5 pojedynczych jednakowej wielkości filetów z kurczaka
15 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach
1 cebula
30 dag fasolki szparagowej żółtej
¾ szklanki bulionu mięsnego lub domowego rosołu
¾ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Sól himalajska lub jarzynka do smaku
Biały pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na desce i natrzeć z każdej strony solą lub jarzynką i pieprzem do smaku, owinąć w szynkę parmeńską każdy filet osobno, spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały.

Na głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać posiekaną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną na pół umytą fasolkę, patelnię przykryć i obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować razem chwilę aż sos zgęstnieje. 

Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami.


Smacznego!



poniedziałek, 25 czerwca 2018

Porzeczkowe muffinki z kruszonką




Piaskowe ucierane ciasto, proste do przygotowania , lekkie, z czerwoną porzeczką i maślaną kruszonką, idealne na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Posmakują również najmłodszym. Prawdziwie letnie muffinki.

Składniki:
Na 10-12 sztuk:

2 duże jajka
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru
125 g masła
100 g kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki czerwonej porzeczki

Kruszonka:
½ szklanki mąki tortowej
50 g masła
¼ szklanki cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być o temperaturze pokojowej-to gwarancja udanych wypieków.

Mąkę pszenną wymieszać w misce  z budyniem i proszkiem do pieczenia.

W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem aż będzie puszysta jasna masa, wbijać jajka, jedno po drugim cały czas miksując, dodawać śmietanę, na przemian wsypywać  mąkę , delikatnie zmiksować-tylko do połączenia. 
Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na muffinki do ¾ objętości, posypać umytą i osuszoną czerwoną porzeczką.


Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać babeczki. Piec około 25-30 minut w temp 175*c.


 Słodkich wypieków!



Zielone risotto z cukinią i bobem



W sezonie to danie często króluje u mnie na stole, aksamitnie kremowe, sycące, bezmięsne ale  z  warzywami , w rankingu moich ulubionych potraw obiadowych to danie zajmuje pierwsze miejsce, mogłabym jeść je codziennie! Pycha J


Składniki na 2-3 porcje

¾ szklanki ryżu arborio
1,5 szklanki młodego bobu
2 małe cukinie
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
Około ½ litra warzywnego domowego bulionu
2 łyżki mascarpone
½ szklanki białego wytrawnego wina
Pęczek natka pietruszki
duża garść startego sera parmezan lub grana padano
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bób wrzucić na osolony wrzątek, ugotować prawie do miękkości (około 5-7 minut ) odcedzić na sicie lub wybrać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą, obrać z łupinek, odłożyć na talerzu.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno w kostkę. Na głębokiej patelni rozpuścić masło z oliwą, wrzucić cebulkę i czosnek, zeszklić pod przykryciem 2-3 minuty , dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię, wsypać ryż i podsmażyć kilka minut aż ryż nabierze szklistego koloru, wlać wino, dusić do odparowania. 

Stopniowo wlewać po pół szklanki gorącego bulionu , każdą następną porcję wtedy gdy ryż całkiem  wchłonie płyn, często mieszać. Gdyby się okazało że ryż jeszcze jest twardy dolać więcej bulionu i gotować do wchłonięcia płynu, pod koniec gotowania  dodać serek mascarpone i łyżkę startego parmezanu, ugotowany bób, zamieszać aż ser się rozpuści. 

Doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Gorące risotto rozłożyć na talerze, posypać reszta parmezanu oraz natką pietruszki. Podawać.




Smacznego!

niedziela, 24 czerwca 2018

Placek z agrestem i maślaną kruszonką



To weekendowe letnie ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, wilgotne, cała słodycz przełamana  owocami różowego agrestu, maślana kruszonka to kropka nad „i „ Idealne ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu.

Tortownica 24 cm
Ciasto:
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka naturalnej maślanki
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka obranego agrestu

Kruszonka:
½ kostki masła 82%
½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Do miski wbić jajka, wsypać cukru, ubijać do momentu rozpuszczenia cukru, wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej (należy ją wyjąć  1,5 godziny wcześniej z lodówki przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i osuszonym agrestem.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach do konsystencji mokrego piasku, posypać ciasto.


Wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 30-35 minut. Przed końcem pieczenia ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.







Słodkich wypieków!

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Szaszłyki z kiełbasą i warzywami w marynacie balsamicznej


Grill na powietrzu jest doskonałą okazją do spotkań towarzyskich, aby nie zawsze na ruszcie było to samo czyli kawałek mięsa lub kiełbasa solo, proponuję szaszłyki z kiełbasy z marynowanymi warzywami. Ta marynata sprawia, że warzywa mają niepowtarzalny smak.  Połączenie jest fantastyczne - chrupiąca kiełbaska i miękkie warzywa trzeba tylko pilnować żeby nie spalić bo pieką się bardzo szybko. Doskonały do nich jest dip grillowy ze świeżego ogórka.  Pycha!









Składniki:
65 dag cienkiej kiełbasy serowej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
2 średnie cebule


Marynata do warzyw:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla
Świeże oregano
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubszą kostkę . Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.

W większej misce łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano.
Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i  dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Kiełbasę cienką kroimy na grubsze kawałki.

Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy z wody, nadziewamy na nie kiełbasę i  na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z dowolnym grillowym dipem.



Smacznego!

czwartek, 14 czerwca 2018

Słodka kanapka z powidłami


Czas…wielu z Nas na niego narzeka,że wiecznie go brak, nie mamy czasu na nic, nie mamy czasu dla rodziny, na chwilę rozmowy, w biegu wypita kawa bo spóźnieni do pracy,  o śniadaniu w rodzinnym gronie możemy sobie pomarzyć , czas goni pędzony jakimiś niewidzialnymi skrzydłami , tylko za czym i po co? Czasem przychodzi ta chwila refleksji i zwalniamy … po to aby nacieszyć się śpiewem ptaków, czy wpatrzyć w kwitnące  maki na łące-są takie piękne!  dla mnie piękniejsze  niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba  pokusić się upiec  proste domowe ciasto. Słodka kanapka  z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową kruszonką jest pyszna!  Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas spaceru,pieczenie ciast i ciasteczek to moja miłość , taką kanapkę można złapać w rękę i zjeść rodzinnie  na werandzie z kubkiem aromatycznej kawy. Od razu Wam mówię zróbcie z podwójnej porcji , znika szybciej niż się piecze J  Celebrujcie chwile razem , czas tak szybko umyka!





Składniki:
Blaszka o wym 24/31 cm

Ciasto:
2 pełne szklanki mąki pszennej
25 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1 łyżka ciemnego kakao

Beza:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
1 czubata łyżka wiórek kokosowych białych

Dodatkowo:
1 mały słoiczek domowych powideł śliwkowych lub kwaśnego dowolnego dżemu






Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę  z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, po czym zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Ciasto białe włożyć na 10 minut do lodówki a ciasto ciemne do zamrażalnika .

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wsypać wiórka i delikatnie wmieszać.


Blaszkę wyłożyć pergaminem, wylepić spód jasnym ciastem, posmarować  powidłami, wyłożyć bezę, zetrzeć na wierzch zmrożone kakaowe ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra dół piec około 40 minut. Upieczone i zimne ciasto pokroić na trójkątne kanapki.





Dlaczego Warto je upiec ?
-Jest łatwe do przygotowania
-Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka
-Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu!
-Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto to smaki dziecinstwa :)
-Łączy pokolenia !

Smacznego!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj