Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 6 maja 2015

Pychotka ananasowa

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego  z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ  , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.

 Dżem ma idealną  konsystencję,  do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie,  choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :) 






Składniki:

CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag masła
16 g cukru waniliowego
6 łyżek cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ

KREM ANANASOWY:
2 szklanki mleka
20 dag masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego

BEZA Z BAKALIAMI:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
15 dag orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:


Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować cienko dżemem pomarańczowym.


Beza: Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.




Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy. 
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką.



Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać.



                                                                          Życzę smacznego :-)

                   
                                                           http://www.scandic-food.pl/index3.php#!/page_rozkosz

17 komentarzy:

  1. To coś dla mojego podniebienia ...nie lubię pomarańczowych dodatków do ciast ale z powodzeniem można użyć dowolnego smaku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można np porzeczkowy też wspaniale przełamuje słodycz ciasta :)

      Usuń
  2. Zapisuję w ulubionych, muszę zrobić to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przed chwilą skończyłam piec. Wszystko super i według przepisu - jedynie beza mi wyszła brązowa i gumowata....Nic z tego nie rozumiem. U Ciebie jest piekna,krucha i biała . Masz pomysł co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmn...to może mieć związek z niezbyt dobrze ubitymi białkami, beza powinna być krucha i puszysta , może za mało ubijałaś białka czy były lśniące i dobrze sztywne ? gdy wykładałaś na ciasto przez pieczeniem?

      Usuń
  4. Uwielbiam pychotę, a z ananasami to dopiero musi być pyszna!!! rewelacyjna ta pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie na jaką dużą blachę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Karolina..moja blacha miała 25/20 cm oczywiście może być większa ale ciasto będzie ciut niższe....
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za szybką odpowiedź Zabieram się za pieczenie :-)

      Usuń
  7. Przecież pisze w przepisie...pieczemy dwa jednakowe blaty....:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj