Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Czekoladowe rożki z nadzieniem o smaku pina colady

Amatorką czekolady byłam od dziecka, czasem śmieją się ze mnie że zamiast krwi w moich żyłach płynie czekolada, coś tam w tym prawdy jest, obok niej nie łatwo mi przejść obojętnie.


Tym razem z niej wyczarowałam takie oto rożki, choć łatwe w przygotowaniu, trochę zabawy z nimi jest, nadzienie jest ze śmietanki i serka mascarpone -czyli klasyka, jednak smak wzbogaciłam cudownym likierem CANARI o smaku ananasowo-kokosowym, deser chwaląc się nieskromnie wyszedł obłędny w smaku!










                                                    Składniki:

100 g mlecznej czekolady
pergamin do pieczenia
cyrkiel
 cienki pędzelek do malowania


Nadzienie:
250 ml śmietanki 36%
1 czubata  łyżka serka mascarpone
50 ml likieru Canari pina colada
czekoladowe kuleczki
świeża melisa



Pierwszym etapem jest odrysowanie i  wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk
Każde kółeczko zawijamy w rożek, a końce sklejamy taśmą bezbarwną .



Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, umieszczamy w miseczce którą ustawiamy w rondelku z gorącą wodą
i rozpuszczamy do powstania płynnej masy.


Za pomocą pędzelka do farbek plakatowych smarujemy cienką warstwą wnętrza rożków, odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i w ten sam sposób nakładamy drugą warstwę płynnej czekolady.
Tak przygotowane rożki, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby czekolada dobrze stężała.

W tym czasie robimy nadzienie:



Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając 
w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte czekoladowe rożki .


Wierzch dekorujemy kuleczkami z czekolady i listkami świeżej melisy.
Całość schłodzić w lodówce, lub podawać od razu.

Smacznego życzy
Wanilia i Kardamon











niedziela, 21 czerwca 2015

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami to propozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła pyszna. Zresztą spróbujcie sami ;-)






Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1/2 cukinii
  • 2 duże pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka przyprawy do schabu z czosnkiem i majerankiem RAFEX
  • sól i pieprz do smaku

Panierka:


  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Mięso płuczemy,rozbijamy przez woreczek foliowy na cienkie płaty, oprószamy przyprawą do schabu, solą i pieprzem .


Pieczarki i cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną drobniutko cebulką,




mieszamy doprawiając solą do smaku.Nakładamy masę mięsną po równo na każdy płat schabu, rolujemy formując roladki.



Panierujemy w rozkłóconym jajku, mące pszennej, oraz bułce tartej.
Smażymy na wolniutkim ogniu z każdej strony na złocisto.

Smacznego!




sobota, 20 czerwca 2015

Torcik czekoladowo-jagodowy

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień.

Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania!











Tortownica śr 24 cm

Ciasto:
3 jajka
½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI
¼ szklanki wody
½ szklanki cukru+3 łyżki
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jagodowa:
330 ml śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
40 dag świeżych jagód
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Wykończenie:
Bita śmietana
Ażurki czekoladowe
Kuleczki czekoladowe

Liście melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru, 

mieszankę wystudzić.



Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,



wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.




Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem  tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.

Masa jagodowa:

Umyte jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić.




Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe.

Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą.
Wstawić na całą noc do lodówki.


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.  








piątek, 19 czerwca 2015

Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście

  • Zastanawiam się jak to u Was jest z rybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem?
  • Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. 




Składniki:

6 kostek mintaja

Ciasto:
10 dag mąki kukurydzianej
10 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml zimnej wody
1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby -RAFEX
sól do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki.



Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście.



Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką.




Zapraszam również do świata aromatycznych i tanich przypraw, warto tam zajrzeć !

 Klik



wtorek, 16 czerwca 2015

Racuszki kukurydziane z wiśniami straciatella

  • Proste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci,  podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :)
  • Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak .




  • Składniki:

    1 jajko
    300 ml kefiru
    1/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki kukurydzianej
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    wiśnie straciatella w żelu Zentis
  • Sposób przygotowania;

  • Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać kefir, dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane wiśniami straciatella.
  •                                                                                  Smacznego!

Letni bigos

  • Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie.



  • Składniki:

    1 główka młodej kapusty
    1/2 kg szynki wieprzowej
    40 dag boczku gotowanego
    1 duży pęczek koperku
    2 cebule
    4 łyżki oleju
    1,5 szklanki rosołu
    1 łyżka mąki pszennej
    przyprawa do gołąbków
    jarzynka lub sól do smaku
    pieprz grubo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać. 

W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos.

Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Podawać gorące danie.

                                           Smacznego Wam życzę ;-)

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto"Pijany kokos"

  • Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari, delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy.





  • Składniki:

    Ciasto:
    5 jaj
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru

    Masa kokosowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    500 g serka mascarpone
    5 łyżek likieru kokosowego Canari
    1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
    4 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    150 ml przegotowanej wody
    150 ml likieru kokosowego Canari

    Masa z białej czekolady:
    330 ml śmietany kremówki
    1 tabliczka białej czekolady
    wiórki kokosowe do posypania

Sposób wykonania:


 CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.



    PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.

MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu


MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.

PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.

        


                                                                              Życzę smacznego ;-)

Jeśli chcecie nabyć takie likiery do  swoich wypieków czy innych deserów zachęcam do odwiedzenia strony producenta HENKELL &CO VINPOL To jedna z firm która znalazła się w czołówce największych przedsiębiorstw w Polsce, w sektorze wyrobów winiarskich.Polecam bo likiery Canari są przepyszne!


                                                                   http://www.henkell-polska.pl/page_canari.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj