Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 30 listopada 2015

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

Karpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste…






Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników.

Składniki:

Ciasto parzone czekoladowe:
Blaszka:
25/30 cm
½ kostki masła
1 szklanka wody
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnego kakao
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek

Krem truskawkowy z mascarpone:
400 ml kremówki
25 dag sera mascarpone
1 szklanka mrożonych truskawek
60 ml likieru truskawkowego
3 łyżeczki żelatyny
3 czubate łyżki cukru pudru
Dekoracja:
Biała polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Ciasto:
Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia.
Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie.
Po upieczeniu studzimy.

Krem:
Truskawki rozmrażamy w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksujemy blend rem na mus,
żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksujemy delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładamy ciasto, dekorujemy białą polewą czekoladową.
Chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

niedziela, 29 listopada 2015

Świąteczna kostka piernikowa

Piernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony w polewie toffi i wiórkach kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dla  tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem.





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (czubate)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
gotowa polewa toffi
wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.
 Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.
Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej,
wylać do wyłożonej pergaminem blaszki  o wym 25 /30 cm. 

Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe kostki. 

Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu polewie, oraz wiórkach kokosowych. Odstawić do stężenia. 

Smacznych wypieków !


piątek, 27 listopada 2015

Pstrągi pieczone w tymianku w solnej skorupce




Ryby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę. 
Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na bożonarodzeniowy obiad.




Składniki:

2 wypatroszone pstrągi ze skórą
½ cytryny
2 łyżeczki suszonego tymianku
Sól gruboziarnista himalajska do posypania
4 ząbki czosnku
Pieprz cytrynowy do smaku

Sposób wykonania:

Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno do woreczka do pieczenia, w środek włożyć po dwa ząbki czosnku, zawiązać i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut, serwować w całości na półmisku, podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego ;-)



czwartek, 26 listopada 2015

Sałatka z kaczą piersią i czosnkowym dressingiem

Prosta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska  całość komponuje się idealnie. Polecam.




Składniki:

1 opakowanie lodowych sałat
1 pieczona pierś kacza
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki suszonych wiśni

Dressing:
6 łyżek oleju lnianego
2 ząbki czosnku- użyłam 1/2 łyżeczki  koncentratu czosnkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól morska do smaku


Sposób wykonania:

Pieczone piersi kacze, pokroić na niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry.
Marchewkę obrać umyć pokroić w cieniutkie grube paski, cebulę w piórka.
W salaterce ułożyć miks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać.

Dressing:
Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym  dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu polać sałatkę , wymieszać przed podaniem. 
Można ją również posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!

Zachęcam do zapoznania się z asortymentem zdrowych koncentratów, bez konserwantów,
Proeco Polska  znajdą one szerokie zastosowanie do zup, mięs, sałatek, marynat itp.





Ciasto piernikowe z dżemem

Prosta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci.




Składniki:


2 szklanki mąki pszennej (czubate)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy
zielony lukier do polania
srebrne perełki  do dekoracji

Sposób wykonania:


Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki.

Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut w temp 180*c


Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem, udekorować perełkami.

Słodkich wypieków ;-)



środa, 25 listopada 2015

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

Wilgotne biszkoptowe blaty o smaku krówki, słodki miodowo- jajeczny  krem, zwieńczenie całego ciasta to czekoladowa rozpływająca się w ustach pianka. Brzmi pysznie….

Pomysł na to ciasto powstał z inspiracji wieloma innymi przepisami, strasznie bałam się, co z tego mi wyjdzie, zdałam się tylko na swoje wyobrażenie smaków-nie zawiodło mnie!

 Jest idealne, kto lubi kremowe przekładańce myślę, że go wypróbuje- u mnie znajdzie się po raz kolejny na świątecznym stole. Polecam.







Składniki:

Ciasto krówka:
Blaszka o wym 25/30 cm
4 jajka
1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka)
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżki kakao

Poncz:
60 ml likieru adwokat Dalkowski
150 ml przegotowanej zimnej wody

Krem miodowy:
3 żółtka
100 g miodu lipowego płynnego
½ kg sera mascarpone
60 ml likieru adwokat

Pianka czekoladowa:
350 ml śmietany kremowej
1 tabliczka deserowej czekolady
Kakao naturalne do oprószenia
Ażurki czekoladowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciasto krówka:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucamy z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej.
Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę.
Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.

Poncz:
Likier mieszamy z wodą.

Masa miodowa:
Ser mascarpone  miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.
W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.

Pianka czekoladowa:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem.

Przełożenie:
Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową.
Oprószamy kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

środa, 18 listopada 2015

Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami

Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami.
Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko.






Składniki:

5 filetów śledziowych  matiasów
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 duża cebula
1 -2 sztuki  goździka
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka suszonych wiśni
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Filety śledziowe osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki.

Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem  aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki się przegryzły. 
Podajemy na świąteczny stół.



wtorek, 17 listopada 2015

Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą

Sernik o korzennej delikatnej  nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania!






Składniki:

Tortownica o wym 22 cm
Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej dr.Oetker

Masa serowa:
½ kg chudego twarogu
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka
4 jajka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Śniegowa czapa waniliowa:
300 ml śmietany kremowej 30%
150 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 ml likieru waniliowego Dalkowski
1 łyżeczka żelatyny

Ponadto:
Biała polewa czekoladowa dr.Oetker
Śnieżynki cukrowe dr.Oetker

Sposób wykonania:

Kruszonka:
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.

Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Śniegowa czapa:
Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować śnieżynkami.
Schłodzić w lodówce.






poniedziałek, 16 listopada 2015

Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone

Rozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam!





Składniki:


Sos :
½ schabu bez kości
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 duża cebula
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
½ cukinii
15 dag sera mascarpone
1 szklanka wody
Sól morska do smaku
Biały pieprz do smaku
Suszona natka pietruszki do smaku
Płatki chili szczypta
1 łyżeczka słodkiej papryki
Świeża natka pietruszki

Sposób wykonania:

Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple.

Sos:
Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie.

10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z ognia.
 Podawać z ugotowaną  ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.





Smacznego!



niedziela, 15 listopada 2015

Grzaniec korzenny na imbirowej herbacie

Nie ma nic lepszego w jesienno- zimowy wieczór niż filiżanka takiego aromatycznego grzańca, doskonale rozgrzeje po powrocie ze spaceru, umili chwile przy kominku, to zapach zimy bo właśnie wtedy smakuje mi najbardziej. A Wam?




Składniki:

2 saszetki imbirowej herbaty z cytryną
½ litra wody
½ laski cynamonu
1-2 ziarenka anyżu
2 goździki
½ szklanki soku z pomarańczy
2 plastry pomarańczy
1 gruby plaster cytryny
½ szklanki syropu malinowego użyłam Krokus

Sposób wykonania:

Do wody wrzuć gwiazdki anyżu, goździki oraz laskę cynamonu, zagotuj na ogniu, wrzuć do naparu 2 saszetki herbaty imbirowej z cytryną, dodaj plaster cytryny parz 5 minut, następnie do herbaty wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy,  osłódź syropem malinowym,  rozlej do filiżanek, włóż plasterki świeżej pomarańczy i podawaj.

Smacznego ;-)









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj