Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 30 czerwca 2020

Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami


Bogate w smaki i bardzo pyszne danie obiadowe. Roladki schabowe nadziewane porem, serem i suszonymi pomidorami duszone w kremowym sosie z warzywami. Do tych roladek polecam młode ziemniaczki i ulubioną surówkę . Nic więcej nie potrzeba. Choć czasochłonne to dla smaku warto.
Naprawdę pycha!












Składniki na 6-7 porcji:

6-7 grubszych plastrów schabu bez kości
6-7 plastrów sera żółtego
6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
2 pory
1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek)
2 ząbki czosnku
10 dag pleśniowego serka  np. brie
1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia mięsa
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu lub bulionu domowego
3 łyżki oleju
1 łyżka klarowanego masła
Sól i pieprz do smaku
świeży koperek do posypania

Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony.
Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski  suszonymi  pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.
 Można dla pewności spiąć wykałaczkami.
 Obtaczamy w mące.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej  z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, aż się zezłocą, wyciągamy na talerz.

Na tłuszcz z patelni wrzucamy resztę pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, wsypujemy łyżkę mąki i cały czas mieszając prażymy  mąkę przez minutę, następnie nie przestając mieszać wlewamy mleko i dokładnie mieszamy tak aby mąka dobrze się rozprowadziła, wlewamy gorący rosół lub bulion, wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną z groszkiem, doprowadzamy do wrzenia, do patelni wkładamy roladki układając obok siebie, zmniejszamy ogień do minimum, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pod przykryciem dusimy całość około 15 minut, pod koniec dodajemy kremowy serek, dusimy chwilę aż wszystko się połączy. 


Zestawiamy z ognia. 
Gorące posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!



niedziela, 14 czerwca 2020

Tiramisu z żelką truskawkową


Klasyczne kawowe tiramisu w połaczeniu z żelką truskawkową, pyszna słodka poezja smakowa. Deser  najlepiej smakuje dobrze schłodzony z filiżanką mrożonej kawy. Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu.










Składniki na blaszkę 23/27 cm
500 g biszkoptów savoiardi

Krem:
500g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
8 łyżek cukru pudru
4 żółtka

Żelka truskawkowa:
500 g truskawek
1 łyżka cukru
½ szklanki wody
1 galaretka truskawkowa

Poncz kawowy:
400 ml naparu z mocnej kawy lekko osłodzonej i wystudzonej
100 ml likieru amaretto
Kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:
Żelka truskawkowa:
Truskawki  umyć pokroić na kawałki zasypać cukrem, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż truskawki zaczną się rozpadać, resztę rozgnieść widelcem, zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę truskawkową, mieszać aż się rozpuścić, zostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.


Krem:
Żółtka jaj ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej kremowej masy-masa powinna potroić swoją objętość, miksując dodawać po łyżce sera mascarpone aż do skończenia. Osobno ubić śmietankę na gęsty krem, połączyć  z masą jajeczną , delikatnie szpatułką  lub mikserem na najniższych obrotach wymieszać. Masę podzielić na trzy części.

Składniki ponczu wymieszać ze sobą.

Na dnie wyłożonej papierem lub folią formy ułożyć  jedną warstwę nasączonych naparem biszkoptów posypać grubo kakao, wyłożyć jedną porcję kremu, wyrównać wylać połowę tężejącej żelki truskawkowej, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao wyłożyć krem i wylać żelkę .

Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów posypać kakao , wyłożyć ostatnią porcję kremu znów oprószyć grubo kakao i łożyć deser na całą noc do lodówki. Następnego dnia kroić jak ciasto i podawać.

Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj