Bogate w smaki i bardzo pyszne danie obiadowe. Roladki
schabowe nadziewane porem, serem i suszonymi pomidorami duszone w kremowym
sosie z warzywami. Do tych roladek polecam młode ziemniaczki i ulubioną surówkę
. Nic więcej nie potrzeba. Choć czasochłonne to dla smaku warto.
Naprawdę pycha!
Składniki na 6-7 porcji:
6-7 grubszych plastrów schabu bez kości
6-7 plastrów sera żółtego
6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
2 pory
1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka,
pietruszka, fasolka szparagowa, groszek)
2 ząbki czosnku
10 dag pleśniowego serka
np. brie
1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia mięsa
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu lub bulionu domowego
3 łyżki oleju
1 łyżka klarowanego masła
Sól i pieprz do smaku
świeży koperek do posypania
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie
solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony.
Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski suszonymi pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.
Można dla pewności spiąć wykałaczkami.
Obtaczamy w mące.
Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski suszonymi pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.
Można dla pewności spiąć wykałaczkami.
Obtaczamy w mące.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, aż
się zezłocą, wyciągamy na talerz.
Na tłuszcz z patelni wrzucamy resztę pokrojonego pora,
przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, wsypujemy łyżkę mąki i cały czas
mieszając prażymy mąkę przez minutę, następnie
nie przestając mieszać wlewamy mleko i dokładnie mieszamy tak aby mąka dobrze
się rozprowadziła, wlewamy gorący rosół lub bulion, wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną z
groszkiem, doprowadzamy do wrzenia, do patelni wkładamy roladki układając obok
siebie, zmniejszamy ogień do minimum, ewentualnie doprawiamy do smaku solą
oraz pieprzem i pod przykryciem dusimy całość około 15 minut, pod koniec
dodajemy kremowy serek, dusimy chwilę aż wszystko się połączy.
Zestawiamy z
ognia.
Gorące posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!