W tej zapiekance znalazło się wszystko co tylko mogło być w lodówce, kolorowa, pożywna i apetyczna, łatwa do zrobienia, dla wielbicieli warzyw i makaronów, to propozycja na smaczny obiad.
Składniki:
30 dag makaronu świderki
1 mała cukinia
½ pora
4-5 sztuk pieczarek
Kilka różyczek brokułu
1 czerwona papryka
4 sztuki suszonych pomidorów w
zalewie olejowej
20 dag dowolnej wędliny
3 łyżki klarowanego masła
1 kulka sera mozzarella
½
krążka sera camembert
10
dag sera gouda
1
szklanka słodkiej 12% śmietany
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Jak wykonać ?
Makaron ugotować al’ dente w
osolonym wrzątku, odcedzić.
Różyczki brokułu zblanszować , odcedzić.
Pieczarki, cukinię, por,
pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło,
dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz
pieprzem, gotowe miękkie warzywa, wymieszać z makaronem oraz słodką śmietanką,
dodać pokrojone drobno suszone pomidory, zblanszowanego brokuła, starty na tarce ser mozzarella oraz gouda, oraz pokrojony na
plastry camembert.
Wyłożyć makaron do naczynia żaroodpornego , wstawić do
nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiec 15 minut-aż ser się rozpuści, podawać
gorące danie.
Smacznego!