Jakie jedzenie ostatnio wylądowało u Was w koszu ?
Spleśniałe owoce ? Brzydko pachnąca szynka czy ser? Według statystyk Polacy marnują jedzenie na
potęgę, szczególnie widać to po okresie świątecznym i nie tylko. Gdyby zrobić
solidny bilans to każda rodzina co miesiąc wyrzuca artykuły spożywcze warte 50
zł do kosza.
Pakowanie próżniowe-co dziś o nim wiemy ?
Widziałam kiedyś
podobną zgrzewarkę u znajomych ale nigdy nie wnikałam w tego typu sprzęty i to
był mój błąd.
W funkcjonalnej kuchni
oprócz podstawowych sprzętów takich jak piekarnik , kuchenka, toster czy
mikser musi znaleźć się zgrzewarka próżniowa. Dlaczego ?
Nie tylko pozwoli nam ona szczelnie zapakować
jedzenie na podróż, ale również przechowywać je w taki sposób , by długo
zachowało świeżość.
Dzięki próżniowemu zamykaniu produkty nie tracą swojej wartości, usuwając powietrze
uniemożliwia się rozwój grzybów oraz pleśni na pożywieniu. Produkty
w lodówce wytrzymają znacznie dłużej.
Częstym problemem w naszych lodówkach są poniewierające się
wszędzie resztki jedzenia i rozchodzące się z jej wnętrza nieprzyjemne zapachy.
Zgrzewarka pozwala na spakowanie wszystkiego w taki sposób aby nie zajmowało
cennego miejsca. Szczelne zamknięcie nie pozwala na mieszanie i przenikanie
zapachów.
Zgrzewarka
FoodSaver okazuje się niezbędnym urządzeniem gdy wybieramy
się w podróż, próżniowo zapakowana wędlina, ser czy kiełbasa okażą się
zbawienne. Istotną zaletą jest intuicyjna obsługa za pomocą kilku przycisków-
można pakować żywność zarówno suchą jak i mokrą. Cały proces próżniowego
zamknięcia trwa kilka sekund, a pozwala wydłużyć okres przydatności do spożycia
po kilka lub nawet kilkanaście dni.
Dodatkowo do zgrzewarki możemy nabyć róznej wielkości
pojemniki np. do marynowania próżniowego. Próżnia otwiera pory pożywienia , co
umożliwia doskonałe zamarynowanie w zaledwie 20 minut, nie
całą noc.
System Food Saver pozwala na kupowanie hurtowe i pakowanie
pożywienia w odpowiednich porcjach bez marnowania go, z uwagi, że wiele osób kupuje podstawowe
produkty raz w miesiącu lub na wyprzedażach.
FoodSaver FFS005x ma kompaktowy i ponadczasowy design,
dzięki czemu wygląda rewelacyjnie w każdej kuchni. Wbudowany schowek na rolkę i
gilotyna sprawiają, że urządzenie jest uniwersalne. Urządzenie korzysta z dwóch
trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny
ułatwia pakowanie produktów delikatnych. Zgrzewarka jest kompatybilna ze
wszystkimi akcesoriami FoodSaver.
Pakowanie próżniowe i zgrzewanie
Łatwy mechanizm zamykania: na zatrzask
Kontrolki LED
Tryb zgrzewania
Tryb pakowania produktów wilgotnych/suchych
Funkcja pulsacyjna dla delikatnych produktów
3 poziomy prędkości
Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna
Wyjmowana tacka nadająca się do mycia w zmywarce
Okres przydatności żywności
do spożycia wydłuża się nawet do trzech lat – w zależności od produktu,
jaki zapakujemy próżniowo.
Porównanie pakowania próżniowego i tradycyjnego
świetnie przedstawia grafika znajdująca się na stronie:
Czy warto zainwestować w zgrzewarkę FoodSaver?
Oczywiście, że tak!
Choćby ze względu na oszczędność i naszą wygodę. Choć to jednorazowy
duży wydatek , a potem musimy dokupować folię czy różnej wielkości pojemniki to
koniec końcem to i tak opłacalna inwestycja szczególnie w dzisiejszej dobie
gdzie kupujemy dużo i przemieszczamy się z miejsca na miejsce.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze zgrzewarki oprócz ceny?
Modeli na rynku jest
sporo .
Ważne jest aby dobrze odsysała powietrze, więc musi mieć
odpowiednią moc. Im jest ona większa, tym zgrzewarka sprawniej pracuje. Nie
polecam modeli z marketowych sieciówek bo zazwyczaj zamiast solidnej pompy
próżniowej posiadają wentylatorek przez co odessanie powietrza jest trudne wręcz
nie możliwe.
Folia- Zwróccie uwagę na grubość folii-najlepiej żeby była
dedykowana do odpowiednich modeli. Im grubsza
folia tym bardziej wytrzymała i jeśli pakujemy rzeczy suche, możemy jej
później użyć nawet ponownie (oszczędność materiału ) jedyny minus jaki
znalazłam przy tych zgrzewarkach to –droga folia. Innych minusów nie ma.
Dla mnie urządzenie do pakowania próżniowego w funkcjonalnej
kuchni jest potrzebne jak nóż do chleba .
A jak to jest u Was ? Jakie są wasze
doświadczenia z tym lub podobnym urządzeniem ?
Czekam na Wasze komentarze.
Wpis powstał przy współpracy z