Składniki
26 sztuk conchiglioni
1 duży por
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy
1/2 kg łopatki wieprzowej
200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
80 g żółtego sera-goudy
Przyprawy:
pieprz syczuański
pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
sól morska do smaku
Sos Beszamelowy:
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka 3,2
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
1 duży por
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy
1/2 kg łopatki wieprzowej
200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
80 g żółtego sera-goudy
Przyprawy:
pieprz syczuański
pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
sól morska do smaku
Sos Beszamelowy:
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka 3,2
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
Sposób przygotowania
Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.
Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,
po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,
po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.
Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić przyprawami mięso do smaku,posolić.
Wymieszać, zestawić z ognia.
Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.
Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.
Podawać gorące.
Podawać gorące.
Przyprawy firmy Skworcu.com.pl są bardzo aromatyczne,produkty były odpowiednio zabezpieczone w transporcie tak aby nie przeszły sobą.Duży plus za przezroczyste woreczki,dzięki czemu wyraźnie widać strukturę.
Polecam bardzo gorąco!
http://www.skworcu.com.pl/ |