Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 20 kwietnia 2022

Makowo-wiśniowa fantazja

 

Wykwintne i bardzo pyszne ciasto. Makowy wilgotny blat, warstwa wiśniowej frużeliny, biszkopty nasączone w kawie pomiędzy dwoma kremami . Całość komponuje się wyśmienicie i smakuje po ukrojeniu niczym najlepszy tort. Wykonanie nie jest jakieś mocno czasochłonne a smak wciągający!

Bardzo polecam na różne okazje. Produkty do upieczenia kupicie w sklepie internetowym

 Kuchnie Świata








Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna

 

Ciasto makowe:

4 jajka

17 dag suchego mielonego maku

3/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem śmietankowy:

400 ml śmietanki kremówki 36%

25 dag sera mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej

 

Krem czekoladowy:

25 dag sera mascarpone

20 dag kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella

 

Nasączenie ciasta:

50 ml likieru pomarańczowego cointreau

50 ml przegotowanej wody

 

Dodatkowo:

12 dag okrągłych biszkoptów

2/3 szklanki mocnego i lekko osłodzonego naparu z kawy 

2 łyżki likieru pomarańczowego cointreau

1 szklanka frużeliny wiśniowej

Kakao do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe:

Mielony mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, tak aby ledwo go zakryła, wymieszać i wygładzić. Miskę przykryć tak aby całkowicie wchłonął wodę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby się okazało, że jest wodnisty po wystudzeniu nadmiar wody odcisnąć na bardzo drobnym sicie lub przez ściereczkę.

 

Żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną gęstą pianę , dodać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ciemnym kakao. Wymieszać do połączenia składników, najlepiej szpatułką. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Krem śmietankowy:

Dobrze schłodzoną kremówkę, wymieszać z zimnym prosto z lodówki serkiem mascarpone wsypać cukier puder i miksować do momentu uzyskania gęstego kremu.

Chwilę przed końcem miksowania dodać pastę z wanilii.  Całość zmiksować.

 

Masa czekoladowa:

Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Serek mascarpone należy wyjąć z lodówki  parę godzin przed robieniem kremu, (gdy połączymy zimny serek z miękką nutellą krem nam się zwarzy)

Serek mascarpone mieszamy w misce razem z nutellą za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji .

Nasączenie:

W jednej szklance mieszamy likier z wodą. W drugiej szklance,  wystudzony napar kawowy mieszamy z likierem cointreau.

 

Złożenie ciasta:

Ciasto makowe oderwać od pergaminu , pergamin włożyć z powrotem do blaszki razem z ciastem, ciasto nasączyć delikatnie wodą z likierem, wyłożyć na całości  frużelinę wiśniową , przykryć kremem śmietankowym, wyrównać. Biszkopty maczać jednym zdecydowanym ruchem w naparze kawowym z likierem-(pilnować żeby nie rozmokły przesadnie) przykryć kremem z nutellą i posypać grubo ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!

 

 

wtorek, 19 kwietnia 2022

Kolorowe ciasto serowe z brzoskwiniami i galaretką

 

Kolorowe ciasto które zachwyca na talerzu nie tylko ładnym wyglądem ale również wyśmienicie smakuje, podobną wersję jadłam w cukierni i byłam zachwycona. Postanowiłam odwzorować w domu to ciasto i idealnie mi się udało. Jest podzielne dobrze się kroi i szybko znika. Jest nieprzesłodzone i nie zapychające. Jedno z lepszych i warte upieczenia choć nieco pracochłonne. Bardzo polecam!







 

Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna

 

 

Ciasto kakaowe:

15 dag masła

2/3  szklanki cukru

4 jajka

szczypta soli

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki ciemnego kakao Dr.Oetker

10 łyżek mleka

 

Masa serowa:

½ kg tłustego twarogu

10 dag masła

½ szklanki cukru

3 jajka

2 łyżki budyniu śmietankowego 

½  łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Dodatkowo:

50 g płatków migdałowych

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki pomarańczowe Dr.Oetker lub brzoskwiniowe

1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe:

Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Miękkie masło o temperaturze pokojowej  utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę . Cały czas miksując  dodawać partiami po jednym żółtku.  Stopniowo wlewać mleko i wsypywać mąkę. Masa będzie gęsta. Na sam koniec dodać do ciasta ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć  do blaszki wyścielonej pergaminem  o podanych wymiarach. Wyrównać.

 

Masa serowa:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać żółtka, zmiksować, następnie dodać partiami zmielony trzykrotnie twaróg,wsypać proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, na sam koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. 

Masę serową wyłożyć na kakaowe ciasto. Wyrównać.

Brzoskwinie osączyć dobrze z zalewy, pokroić w kostkę i posypać na wierzchu masy serowej, delikatnie wciskając w masę. Włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 55 minut na grzaniu góra –dół. Pilnować aby się nie przypiekło.Upieczony sernik całkowicie wystudzić.

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody a truskawkową w 1 i 1/3 szklanki. Zostawić do wystudzenia.

Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni . Uważając i często mieszając aby się nie przypaliły i posypać wystudzony sernik, zalać tężejącą galaretką pomarańczową lub brzoskwiniową a truskawkową nałożyć łyżką tworząc nieregularne plamy.

Wstawić do lodówki lub w dobrze chłodne miejsce do stężenia.



Słodkich wypieków !

  

wtorek, 12 kwietnia 2022

Tortelloni z patelni ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Włoskie świeże tortelloni zawsze mam w lodówce. Ratuje głodne brzuszki w wielu kryzysowych sytuacjach J Z tych pierożków można wyczarować na szybko bardzo pyszne dania. Cały smak na talerzu tkwi w prostocie. Najbardziej lubię te nadziane serem lub szynką prosciutto. Są pyszne.

 W tym wydaniu smakują wyśmienicie. W jedyne 20 minut przygotujecie pożywne danie pełne smaku.

Danie przygotowałam na solidnej patelni Diamond  którą testuję już od dłuższego czasu i sprawdza się znakomicie zarówno do smażenia jak i duszenia szczególnie bez tłuszczu. Jeśli szukacie porządnych patelni innego rodzaju, zachęcam do sprawdzenia całego sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/






 

Składniki na 3 porcje/

25 dag świeżych pierożków tortelloni z szynką prosciutto

1 cebula

3 ząbki czosnku

35 dag świeżego szpinaku

10 suszonych pomidorów z olejowej zalewy

100 ml wytrawnego białego wina

100 ml słodkiej śmietanki 18%

100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego sera

2 łyżki oliwy

Sól i pieprz do smaku

Płatki chili do posypania

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, wlać wino, śmietankę, dodać  liście szpinaku oraz pokruszony ser gorgonzola, całość dusić około 3 minuty, do momentu aż wytworzy się sos. Wtedy dodać osączone z zalewy suszone pomidory pokrojone na cienkie paseczki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić  dodać do zawartości patelni, wymieszać.

 Rozłożyć na talerze oprószyć płatkami chili.

 Podawać od razu.



Smacznego!

 

środa, 6 kwietnia 2022

Omlet biszkoptowy ze świeżymi malinami i borówką

 

Puszysty i ciepły biszkoptowy omlet z owocami podany prosto z piekarnika to propozycja na słodkie śniadanie do kubka gorącego kakao. Oszczędzając na czasie, wcale nie musimy oszczędzać na smaku. Jest pyszny! Taki omlet z soczystymi owocami jest dobry na wszystko. Na smutki, na radości, na śniadanie czy na kolację. Smakuje zarówno latem jak i zimą . Upieczony można kroić niczym ciasto. Do jego przygotowania warto wykorzystać niezawodną  patelnię do smażenia i pieczenia z odpinaną rączką. Testuję ją  co prawda od niedawna  ale jest to najlepsza patelnia jaką posiadam w domu. 

Duża patelnia Woll Diamond jak wspomniałam wcześniej posiada odpinaną rączkę, dzięki czemu idealnie nadaje się do zapiekania w piekarniku. Polecam Wam ten sklep z patelniami. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że patelnie tanie nie są, ale jest to inwestycja na lata. Ta seria, wyróżnia się specjalną tytanowo-diamentową powłoką, odporną na mechaniczne uszkodzenia, na przykład odkształcenia, zarysowania i starcia. Warto wypróbować i przekonać się że warto.








 

Składniki na 3 porcje/

5 jaj od szczęśliwych kurek

5 pełnych łyżek mąki

5 łyżek cukru

2 łyżki masła

½ szklanki świeżych malin

½ szklanki świeżej borówki

Opcjonalnie: cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wlać same białka wsypać 3 łyżki cukru i ubić na gęstą sztywną pianę, w osobnej miseczce ubić żółtka z łyżką cukru na gęsty kogel mogel, ubite żółtka dodać do białek i zmiksować, wsypać przesianą przez sito mąkę i delikatnie szpatułką wmieszać. Tak aby nie utracić konsystencji piany.

Piekarnik nagrzać do 160*c.

 

Patelnię lekko rozgrzać na palniku gazowym, posmarować masłem dno i boki równomiernie na całości. Wylać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką i posypać świeżymi owocami. Na wolnym ogniu smażyć około 6 minut, po czym odpiąć rączkę od patelni i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 15/17 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i podawać natychmiast.





Smacznego!

 

 

wtorek, 5 kwietnia 2022

Sałatka meksykańska

 

Sałatka to najważniejsza potrawa każdej imprezy czy świątecznego stołu. Nie wyobrażam sobie aby nie było na takim stole żadnej. Dziś mam dla Was sałatkę którą przygotujecie w zaledwie kilka minut, nie jest czasochłonna a bardzo ciekawa w smaku. Jedni robią ją z kurczakiem, ja wolę wersję bez, jest lżejsza. Dzięki fasoli pożywna a czerwona cebula dodaje lekkiej ostrości. Bardzo polecam na różne okazje w tym świąteczne. Szybko znika ze stołu, wygląda pięknie i bardzo dobrze smakuje,koniecznie spróbujcie! 






 Składniki:

20 dag sera żółtego

1 puszka ananasa

1 puszka czerwonej fasolki

1 puszka kukurydzy

1 podłużna słodka czerwona papryka

1/2 czerwonej cebuli

1/2 pora

3 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu greckiego

Szczypta ostrej papryki

Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania: 

Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy.  Ser żółty kroimy w drobną kostkę tak samo odsączonego z zalewy ananasa .

Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy majonez oraz gęsty jogurt  doprawiamy ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku, mieszamy i chłodzimy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki, ewentualnie natką pietruszki.


Część produktów do przygotowania sałatki można kupić w sklepie internetowym 

Kuchnie Świata

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym

 

Duszone i nadziewane  roladki schabowe to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. 

Gdy masz dobre świeże mięso, nie trzeba mu wiele, wystarczy proste nadzienie z pieczarek i trochę sera . Wymagają oczywiście nieco dłuższego duszenia niż smażone kotlety ale ich smak i miękkość wynagradzają oczekiwanie, bo te roladki dosłownie rozpływają się na języku. 

Oczywiście to pewnie też zasługa cudownego głębokiego rondla Emako w którym przygotowałam te roladki. Model Silitop wyróżnia się nieprzywierającą powłoką która sprawia, że potrawa równomiernie się dusi a także nic nie przypala. Długa,  wygodna rączka a także uchwyt pokrywki pokryte są warstwą silikonu dzięki czemu nie nagrzewa się i można swobodnie przenosić bez obawy o poparzenie.  Rondel jest dość głęboki więc przygotujemy w nim swobodnie  posiłek nawet dla 6 osobowej rodziny. Zrobiłam w nim już kilka potraw i spisuje się świetnie. Jak najbardziej polecam.

Kuchnia  to serce domu, jedno z najważniejszych pomieszczeń, gdyż tutaj najczęściej zaczyna i kończy się dzień, warto więc zadbać o wygodę w jej użytkowaniu i przygotowaniu posiłków. Jeśli czegoś Wam brakuje w wyposażeniu zapraszam śmiało do sklepu, znajdziecie tu całe wyposażenie nie tylko do kuchni, znajdziecie też: dekoracje, tekstylia a nawet akcesoria do pokoju dziecięcego czy łazienki. Polecam Wam  zakupy szczególnie, że w tym jednym miejscu znajdziecie praktycznie wszystko co niezbędne do domu.






 

Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym:

Składniki:

1,30 kg schabu bez kości

35 dag świeżych pieczarek

1 cebula

1 por

15 dag żółtego sera

3 szklanki bulionu drobiowego

1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy

1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

3 liście laurowe

4 ziela angielskie

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka masła

Sól i pieprz do smaku

Mąka pszenna do obtoczenia roladek

3 łyżki oleju do obsmażenia roladek

Natka pietruszki do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i starte pieczarki, dusić bez pokrywki na patelni aż cały sok odparuje, zestawić z ognia,  doprawić do smaku solą i pieprzem dodać połowę pokrojonego pora. Wymieszać.

Świeży schab pokroić na 8 grubszych równych plastrów, rozbić cienko. Każdy plaster mięsa oprószyć delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką, rozłożyć po łyżce lub dwie nadzienia z pieczarek, posypać porcją startego żółtego sera i zawinąć ciasno w roladki. Można spiąć wykałaczkami.

 Roladki panierować w mące pszennej. 

W głębokim rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano z każdej strony po czym zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać do sosu resztę pokrojonego pora, musztardę, wlać śmietankę rozrobioną z 2 łyżeczkami mąki pszennej, gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Gotowe roladki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.


 

 Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj