Wykwintne i bardzo pyszne ciasto. Makowy wilgotny blat, warstwa wiśniowej frużeliny, biszkopty nasączone w kawie pomiędzy dwoma kremami . Całość komponuje się wyśmienicie i smakuje po ukrojeniu niczym najlepszy tort. Wykonanie nie jest jakieś mocno czasochłonne a smak wciągający!
Bardzo polecam na różne okazje. Produkty do upieczenia kupicie w sklepie internetowym
Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna
Ciasto makowe:
4 jajka
17 dag suchego mielonego maku
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
400 ml śmietanki kremówki 36%
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem czekoladowy:
25 dag sera mascarpone
20 dag kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella
Nasączenie ciasta:
50 ml likieru pomarańczowego cointreau
50 ml przegotowanej wody
Dodatkowo:
12 dag okrągłych biszkoptów
2/3 szklanki mocnego i lekko osłodzonego naparu z kawy
2 łyżki likieru pomarańczowego cointreau
1 szklanka frużeliny wiśniowej
Kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ciasto makowe:
Mielony mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, tak aby ledwo go zakryła, wymieszać i wygładzić. Miskę przykryć tak aby całkowicie wchłonął wodę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby się okazało, że jest wodnisty po wystudzeniu nadmiar wody odcisnąć na bardzo drobnym sicie lub przez ściereczkę.
Żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną gęstą pianę , dodać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ciemnym kakao. Wymieszać do połączenia składników, najlepiej szpatułką. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę, wymieszać z zimnym prosto z lodówki serkiem mascarpone wsypać cukier puder i miksować do momentu uzyskania gęstego kremu.
Chwilę przed końcem miksowania dodać pastę z wanilii. Całość zmiksować.
Masa czekoladowa:
Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Serek mascarpone należy wyjąć z lodówki parę godzin przed robieniem kremu, (gdy połączymy zimny serek z miękką nutellą krem nam się zwarzy)
Serek mascarpone mieszamy w misce razem z nutellą za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji .
Nasączenie:
W jednej szklance mieszamy likier z wodą. W drugiej szklance, wystudzony napar kawowy mieszamy z likierem cointreau.
Złożenie ciasta:
Ciasto makowe oderwać od pergaminu , pergamin włożyć z powrotem do blaszki razem z ciastem, ciasto nasączyć delikatnie wodą z likierem, wyłożyć na całości frużelinę wiśniową , przykryć kremem śmietankowym, wyrównać. Biszkopty maczać jednym zdecydowanym ruchem w naparze kawowym z likierem-(pilnować żeby nie rozmokły przesadnie) przykryć kremem z nutellą i posypać grubo ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!