Ciasto mięciutkie, wilgotne z sezonowymi owocami-truskawkami, proste a rozpływające się ustach, smakuje pysznie, wypiek mało skomplikowany więc każdy sobie z nim poradzi , polecam tym osobom które rzadko pieką ciasta lub tylko od święta. Będzie doskonałym uzupełnieniem każdego letniego przyjęcia.
Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna
Składniki:
5 małych jajek
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru waniliowego
3 pełne szklanki mąki pszennej używam zawsze Młynomag
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kg świeżych truskawek
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć jednakową temperaturę pokojową-to gwarancja udanego wypieku, więc mleko i jajka wyciągamy z lodówki na długo przed pieczeniem.
Do dużej miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy zmiksować na wysokich obrotach miksera na jasną i gęstą puszystą masę, trwa to około 10 minut , następnie wyłączyć mikser i wlać mleko oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać ręcznie, rózgą od miksera, ciasto powinno być puszyste. Wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Na wierzchu ułożyĆ odszypułkowane i pokrojone ma mniejsze kawałki świeże truskawki. Włożyć ciasto do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 45 minut lub ciut dłużej. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!