Jestem wielką fanką makaronów ze szparagami. Sezon na to warzywo jest krótki, więc żal by było nie teraz z nich nie korzystać. To danie przygotujecie w 20 minut i macie posiłek którym można najeść się do syta. Owszem jest proste, nawet bardzo ale smakuje wyśmienicie.
Świetnej jakości bazyliowe pesto i inne produkty do przygotowania dania kupicie w sklepie
Zapraszam.
Składniki:
30 dag makaronu tagliatelle
40 dag zielonych szparagów
35 dag parzonego boczku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
250 ml słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki bazyliowego pesto
3 łyżki oliwy
3 łyżki startego twardego sera: grana padano lub parmezanu
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić na cienkie paseczki, wrzucić na głęboką patelnię, obrany czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę szalotkę drobno pokroić dodać do boczku, podlać oliwą i smażyć około 5 minut pod przykryciem, dodać pokrojone na kawałki szparagi, podlać śmietanką, dodać pesto bazyliowe i całość dusić na wolnym ogniu około 7 minut-aż szparagi zmiękną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorący dodać do zawartości patelni, wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać startym twardym serem i posiekaną natką pietruszki. Od razu podawać.
Smacznego.