Zachęcam do wypróbowania, bo wiem jak mało ryb gości w naszym codziennym menu, choć tanie nie są, warto wprowadzić je przynajmniej raz w tygodniu do naszego jadłospisu.
Ta propozycja robi się praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-)
Składniki
35 dag świeżego suma-filet
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
kawałek pora
sok z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
oliwa
Sos porowy:
1/2 pora
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
Ryba:
Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.
Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami.
Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c.
Przygotowujemy sos:: Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy bulion i gotujemy, gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu.
Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.
Podajemy
Życzę smacznego i miłej zabawy andrzejkowej...:)