Czekolada ! czy ktoś jej odmówi ? królowa słodyczy, włada cukierniczym królestwem od zawsze, w połączeniu z aromatem i smakiem dobrej kawy tworzy rozkosz dla podniebienia, nie sposób koło tego duetu przejść obojętnie ;)
Brownie kawowo- czekoladowe to wypiek który zawsze wychodzi, no bo nie ma opcji, że może coś pójść nie tak, w połączeniu z malinami i polewą wywołuje natychmiastowy uśmiech na twarzy…a filiżanka małej czarnej arabiki od Przyjaciele Kawy dopełnia całości.
Odmiana Peru ma mocny wyrazisty zapach z nutami czekolady, cytrusów i orzecha, po zaparzeniu jest cudownie kremowa. Ziarna pochodzą z najbardziej nieskazitelnych, dziewiczych zakątków Peru, gdzie teren jest wyjątkowo górzysty, a tłem dla niego jest Ocean Spokojny. Klimat który tam panuje jest idealny do produkcji wysokiej jakości kawy. Ta odmiana arabiki zdecydowanie podkreśla smak czekoladowego deseru. Warto jej spróbować...
A teraz czas na brownie!
Składniki na formę 20/25 cm
Brownie:
20 dag gorzkiej czekolady
15 dag masła
½ szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki kawy naturalnej Peru
¾ szklanki trzcinowego cukru muscovado
15 dag świeżych malin
Polewa:
5 dag gorzkiej czekolady
5 łyżek słodkiej śmietanki 18%
Sposób przygotowania:
Masło roztopić do płynnej konsystencji w rondelku. Nie gotować ! Do gorącego dodać połamaną na kawałki czekoladę, wsypać zmieloną naturalną kawę, odczekać 2 minuty i całość wymieszać szpatułką do połączenia.
W misie miksera umieścić jajka, wsypać trzcinowy cukier i krótko zmiksować, dodać masę czekoladową z masłem, na niskich obrotach wymieszać, na sam koniec wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki, posypać malinami. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20-25 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Polewa:
Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w miseczce nad gorącą parą wodną, wymieszać do płynnej konsystencji, gotową polewą udekorować brownie.
Podawać z filiżanką aromatycznej kawy.