Na kruchym słodkim spodzie
królują orzeźwiające winne jabłka.
Kropką nad „i” jest warstwa serowa .
Niezwykły smak uzyskuje się
małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię.
Warto umieścić ten
przepis na liście także świątecznych wypieków.
Składniki:
Ciasto kruche:
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
½ kostki masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa z jabłkami:
1 kg winnych jabłek
3-4 łyżki brązowego cukru z
cynamonem
1 łyżeczka soku z cytryny
1 kisiel cytrynowy
Warstwa serowa:
1 kg półtłustego twarogu
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3 białka
3 jajka
½ szklanki mleka w proszku
1 ½ szklanki mleka 2%
1 budyń śmietankowy w proszku
Dodatkowo:
Mleczna polewa
Pomarańczowe
wiórki czekoladoweJak wykonać ?
Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do
pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło,
zagniatamy jednolite kruche ciasto.
Wylepiamy spód blaszki
wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania
masy jabłkowej.
Warstwa z jabłkami:
Obrane jabłka kroimy na
plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy
cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia,
wsypujemy suchy kisiel, mieszamy .Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
Warstwa serowa:
Twaróg ,budyń, cukier, białka oraz całe jajka, mleko w proszku oraz zwykłe, umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej
gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z
jabłkami.
Wstawiamy do nagrzanego do
180*c pieczemy 20 minut.Po tym czasie temp zmniejszamy na 170*c i pieczemy
jeszcze 30 minut.
Studzimy przy otwartych
drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i
posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Słodkich wypieków!
Wow! Agatka ale cudeńko! przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPiękny, zjadła bym wszystkie kawałki :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie piszesz Agatko czy budyń suchy czy gotowany i co z mlekiem w proszku?
OdpowiedzUsuńbudyń oczywiście w proszku, gdyby był gotowany napisałabym o tym , mleko w proszku wsypujemy i miksujemy wszystko razem w misce :)
Usuńna Boże Narodzenie upiekę -przepysznie wygląda-pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle mega pomysł! <3
OdpowiedzUsuńto sa proporcje na normalna blache?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest poddany rozmiar blaszki.
UsuńMniam Agatko jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWitam Pani Ago czy twaróg ma być taki z kostki mielony czy mogę użyć serek z wiaderko Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńmożna i taki i taki, byle był bez gumy guar :)
Usuńchoć najlepszy jest z kostki nie mielony.
UsuńCiekawy przepis, wygląda bardzo apetycznie dlatego wypróbuje i upiekę. Sama jestem bardzo ciekawa, te produkty suchy budyń,suchy kisiel,mleko w proszku,ciasto-spód bez śmietany i bez wcześniejszego podpieczenia. Bardzo pomysłowe, gdyby nie zdjęcie trudno by było uwierzyć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,gratuluję pomysłu.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku więc nie ma potrzeby podpiekania spodu ;-)
UsuńMam pytanie czy mleka płynnego nie jest za dużo po dodaniu zrobiła mi się bardzo płynna masa tak to ma być pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie nie była aż tak płynna bo ser był z kostki,jakiego sera użyto ?
UsuńJeśli ser był rzadki z wiaderka podejrzewam że trzeba zredukować ilość płynnego mleka do 3/4 szklanki.
Usuńser był z wiaderka ale dobrej jakosci rozumiem teraz że konsystencja ma być jak w przecętnym serniku dziękuje i pozdrawiam
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie ;-)
UsuńJa wlasnie robie 😊😍
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńProszę o podpowiedz, zabralam sie za pieczenie i przyznaje zapomnialam kupic mleko w proszku, czy jest inny produkt ktorym moge zastapic mleko, a i wystarczy rozgniesc czy jednak zmielic.
OdpowiedzUsuńZ gory dziekuje za podpowiedz.
Zamiast mleka w proszku dac można 2 budynie,jeśli sera nie potraktujemy blenderem,trzeba bo koniecznie zmielić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Zamiast mleka w proszku dac można 2 budynie,jeśli sera nie potraktujemy blenderem,trzeba bo koniecznie zmielić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Chce zrobic te ciasto i sie zastanawiam czy Budyń śmietankowy ma być na 1/2 litra czy na 3/4
OdpowiedzUsuńZwykły, na 1/2 litra.
UsuńWitam. Chce zrobic to ciasto. Mam zwykla kuchenke gazowa bez termobiegu. Czy temperatura piekarnika i czas pieczenia ten sam?
OdpowiedzUsuńproszę piec w 180* przez taki sam czas i kontrolować aby nie spalić ./
UsuńA czy zamiast kisielu mozna dodac galaretke?????
OdpowiedzUsuńNiestety nie, galaretka nie nadaje się do pieczenia !
UsuńWymiary blaszki mierzy się od góry czy od dna bo nigdy nie wiem
OdpowiedzUsuńZazwyczaj mierzę po zewnętrznej stronie od boku do boku, pozdrawiam serdecznie ☺️
UsuńCiasto super piekłam na święta .Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję :)
UsuńGdzie można kupić tę pomarańczowe wiórki?
OdpowiedzUsuńW sklepie internetowym cukieteria.pl
UsuńZrobiłam wszystko jak w przepisie i moje pytanie brzmi czemu ser zjeżdżał z jabłek po wystudzeniu 😕
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia u mnie trzymało się ładnie.
UsuńWłaśnie się piecze . Mam nadzieję ,że wyjdzie bo moja masa serowa też była rzadka .
OdpowiedzUsuńNie powinna być rzadka, u mnie nie była.
UsuńCzy mogą być gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika?
OdpowiedzUsuńNie polecam.
UsuńPrzepyszny 😋😋
OdpowiedzUsuńProsty i efektowny
Czy białka do sera ubijamy?
OdpowiedzUsuńNie, robimy jak w przepisie
Usuń