Wilgotny sernik o niepowtarzalnym smaku. Na kruchym spodzie z dodatkiem ananasa i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaki komponują się świetnie. Jeśli ktoś za ananasem w cieście nie przepada można zamienić na brzoskwinie z puszki. Zdecydowanie dla osób które lubią ciasta serowe ;)
Blaszka o wym 25/30 cm
Ciasto kruche:
10 dag mąki krupczatki
15 dag mąki pszennej
13 dag masła
2 żółtka
4 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
Szczypta soli
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka
1 szklanka cukru
5 jajek
2 białka (z ciasta kruchego)
2 torebki budyniu śmietankowego Dr.Oetker
20 dag kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
1 puszka ananasa
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść na kruche ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki i włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperaturę.
Jajka i białka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10 minut na gęstą i jasną masę, miksując na niskich obrotach dodawać partiami twaróg, śmietanę oraz wsypać proszek budyniowy. Całość krótko ale dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na kruchy spód, wyrównać. Ananasy osaczyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na wierzchu masy serowej.
Piec sernik w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 1 godzinę .
Studzić w zamkniętym piekarniku . Zimny polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Trzymać w zimnym miejscu.
Słodkich wypieków!