Mega marchewkowe ciasto a to dlatego, że krem też jest na
bazie budyniu marchewkowego i pomarańczy, wilgotne, korzenne, słodziutkie z
warstwa bitej puszystej śmietanki, to ciasto to hit wśród jesiennych wypieków.
Całość komponuje się wyśmienicie, ciasto jest pyszne ;)
Składniki na blaszkę 25/30 cm
Ciasto:
2 szklanki startej marchewki
5 jajek
10 dag cukru kryształu
15 dag cukru trzcinowego brązowego
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub innej korzennej
Krem marchewkowy:
1 starta marchewka
½ litra mleka 3,2%
3-4 łyżki cukru
15 dag masła 82%
1 budyń śmietankowy
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Krem śmietanowy:
35o ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Wiórki czekoladowe np. o smaku pomarańczy do posypania
Przygotowanie ciasta:
Ciasto marchewkowe:
Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do
białości,
wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z
korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie
przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do
połączenia.
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i
piec 50-55 minut w temp 175*c. Po
upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na
połowę.
Krem marchewkowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, dodać startą na tarce
jarzynowej marchewkę, zmniejszyć ogień do minimum, całość przykryć pokrywką i
gotować na wolnym ogniu parę minut aż marchewka zmięknie, zestawić z ognia,
zmiksować blenderem. Ponownie wstawić na
palnik.
W reszcie zimnego
mleka rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka
marchewkowego i ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch,
ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem,
wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto.
Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć
na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.
Słodkich wypieków,