To ciasto to klasyka. W moim domu gościło już w różnym wydaniu , najlepiej smakuje z galaretką na wierzchu lub po prostu czekoladową polewą. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania. Posmakuje tym który nie lubią przesadnie kremowych ciast.
Składniki na blaszkę 25/35 cm
Ciasto ucierane:
5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
16 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem maślano-budyniowy:
20 dag masła 82%
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe Dr.Oetker po 40g
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker
Dodatkowo:
2 gruszki
1 duże jabłko
2 galaretki czerwone np. malinowa lub owoce leśne
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy ubić na jasną puszystą masę. Wlać olej delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej mieszając . Połowę ciasta wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Wylać na jasne ciasto, powciska w ciasto pokrojone gruszki o raz jabłko.
Piec około 40 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka zagotować z cukrami w szklance mleka wymieszać budynie i żółtka, wlać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładki puszysty krem. Rozsmarować na zimnym cieście.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, tężejącą zalać ciasto. Odstawić do lodówki.
Smacznego!