Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 19 października 2022

Fale dunaju z owocami, kremem budyniowym i galaretką

 

 

To ciasto to klasyka. W moim domu gościło już w różnym wydaniu , najlepiej smakuje z galaretką na wierzchu lub po prostu czekoladową polewą. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania. Posmakuje tym który nie lubią przesadnie kremowych ciast.





 

Składniki na blaszkę 25/35 cm


Ciasto ucierane:

5 jajek

2,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki drobnego cukru

1 szklanka oleju

2 łyżki kakao

16 g cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Krem maślano-budyniowy:

20 dag masła 82%

3 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe Dr.Oetker po 40g

2 żółtka

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker


Dodatkowo:

2 gruszki

1 duże jabłko

2 galaretki czerwone np. malinowa lub owoce leśne

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy ubić na jasną puszystą masę. Wlać olej delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera.  Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej mieszając . Połowę ciasta wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Wylać na jasne ciasto, powciska w ciasto pokrojone gruszki o raz jabłko.

Piec około 40 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

 

Krem budyniowy:

2 szklanki mleka zagotować z cukrami w szklance mleka wymieszać budynie i żółtka, wlać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładki puszysty krem. Rozsmarować na zimnym cieście.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, tężejącą zalać ciasto. Odstawić do lodówki.


Smacznego!


 

poniedziałek, 10 października 2022

Chaczapuri z serem i jajkiem

 

Drożdżowe chlebki pełne serowego  ciągnącego się nadzienia  z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów  w zasadzie wszystkie te które zalegają Wam w lodówce :) Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie. Polecam.






 

Składniki na 4 duże porcje :

 

½ kg mąki pszennej

7 g suszonych drożdży

½ szklanki ciepłej wody

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju z awokado

 

 

 

Nadzienie:

15 dag pokruszonego sera z czosnkiem niedźwiedzim Bielec

15 dag  startego serawędzonego z czarnuszką 

4 małe jajka

Sól i pieprz do smaku

szczypiorek do posypania 

 

 Sposób przygotowania:

 

Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę, dodać jogurt i całość  zagnieść w jednolite gładkie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od piekarnika wyłożone pergaminem.

 

Do środka nałożyć serowe nadzienie, na środku wbić jajko delikatnie oprószyć solą-uważać bo sery są słone! I pieprzem. Całość zapiekać w nagrzanym do 220*c piekarniku przez 15 minut, tak aby żółtko pozostało płynne a białko ścięte i ser rozpuszczony. 

 

Podawać gorące od razu po wyjęciu z pieca, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj