Deser który przypomina mi
wakacje w górach, kiedy zmęczeni całodzienną wędrówką po szlakach, wstąpiliśmy
do pewnej zakopiańskiej kawiarni na uzupełnienie utraconych kalorii, wtedy smakował jak nigdy J
Ptasie mleczko, warstwa
śmietanki, tęczowa galaretka ,owoce i lody, całość udekorowana jest z grubsza posypką
Lion, listek świeżej mięty to kropka nad „i” Deser zarówno dla dzieci jak i dla
dorosłych. Smak lata!
Składniki:
Na 4-6 pucharków
Ptasie mleczko:
330 ml śmietany kremówki
1 zielona galaretka kiwi lub
agrestowa
300 ml bitej słodkiej śmietany
1 galaretka brzoskwiniowa Dr.Oetker
1 galaretka kiwi
1 galaretka poziomkowa Dr.Oetker
20 dag świeżej borówki
6 łyżek posypki Lion
10 gałek lodów waniliowych
Świeże liście mięty do
dekoracji
Sposób przygotowania:
Deser zaczynamy od
przygotowania galaretek:
Galaretkę kiwi, poziomkową oraz
brzoskwiniową rozpuszczamy, każdą osobno w 300 ml gorącej wody, rozlewamy do
płaskich misek, odstawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej do lodówki.
Stężałe wyjmujemy z naczynia
kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą.
Zieloną galaretkę do ptasiego
mleczka rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę, dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno, miksujemy z galaretką,
od razu rozlewamy po równo do szklanych pucharków. Gdy stężeje (w lodówce) rozkładamy warstwę bitej śmietany, posypujemy
kolorowymi galaretkami , oraz owocami,
kładziemy do każdego pucharka po dwie gałki lodów waniliowych posypujemy posypką
Lion. Dekorujemy miętą i podajemy.
Smacznego!