Aromatyczna lekko słodka pasta z pieczonych warzyw na
kanapkę. Pikantna dzięki oliwie z chili. Zdrowa , nadaje się nie tylko do
pieczywa ale również do podkreślania smaku mięs czy nawet makaronu. Jest
naprawdę pyszna a śniadanie z razową bułeczką i tą pastą to rarytas!
Składniki:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 pietruszka
2 średniej wielkości marchewki
4 szalotki (małe cebulki)
4 ząbki czosnku
2 suszone pomidory z zalewy
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini (można pominąć ale podkręca
smak)
1/3 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju z dodatkiem chili
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
kmin rzymski do smaku
szczypta curry do smaku
szczypta kurkumy do smaku
Sposób przygotowania pasty:
Marchewki i
pietruszkę umyć, obrać i pokroić w słupki..
Papryki umyć, pokroić w strąki usuwając gniazda nasienne.
Cebulę obrać.
Blachę od zestawu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia,
na blasze ułożyć równą warstwę marchewki, pietruszki, strąki papryki, szalotkę i ząbki czosnku (w łupinkach).Skropić dobrze
olejem z chili.
Włożyć blachę z warzywami
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 30
minut.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Z papryki zdjąć skórkę.
Do kielicha blendera przełożyć wszystkie upieczone warzywa,
dodać suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, wlać jedną łyżkę oliwy z
oliwek, dodać łyżeczkę pasty tahini,
doprawić kminem rzymskim, kurkumą, curry
oraz solą do smaku .
Całość zblendować na
jednolitą gładką masę.
Pastę podawać z pieczywem najlepiej razowym.
Smacznego!