Pyszne i sycące danie obiadowe którym naje się cała rodzina, doskonale smakuje zaraz po zrobieniu jak i odgrzewane. Smaku dodaje żółta cukinia i dobrej jakości ser Koryciński zagrodowy ze szczypiorkiem i płatkami pomidora marki Bielec.
Doskonała propozycja dla wszystkich makaronożerców. Smaczne, efektowne i wcale nie trudne do zrobienia. Polecam!
Składniki na 5 porcji/
30 dag płatów lasagne
1 duża żółta cukinia
2 cebule
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
zioła włoskie do smaku
1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sos beszamelowy:
80 g masła
3 łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej
Mielony biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Dodatkowo:
20 dag sera Zagrodowego Bielec
Sposób przygotowania:
Cebulę obierać
pokroić w kostkę, obrany czosnek
przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć,
wydrążyć z nasion pokroić w
kostkę.
Na patelni rozgrzać
oliwę wrzucić czosnek i cebulę szklić
2-3 minuty po czym dodać paprykę i mieszane mięso mielone. Wlać wino. Całość wymieszać.
Doprawić do smaku ziołami, smażyć na wolnym ogniu 5 minut po tym czasie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat dusić kolejne 5 minut wszystko razem. Zestawić z ognia. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką
rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim
strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos
zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.
Lasagne zapiekać 40 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.