Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 26 lipca 2021

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią pod beszamelem

Pyszne i sycące danie obiadowe którym naje się cała rodzina, doskonale smakuje zaraz po zrobieniu jak i odgrzewane. Smaku dodaje żółta cukinia i dobrej jakości ser Koryciński zagrodowy  ze szczypiorkiem i płatkami pomidora marki Bielec.  

Doskonała propozycja dla wszystkich makaronożerców. Smaczne, efektowne i wcale nie trudne do zrobienia. Polecam!






 

Składniki na 5 porcji/

30 dag płatów lasagne

1 duża żółta cukinia

 

30 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej

25 dag mięsa mielonego z wołowiny

2 cebule

1 papryka czerwona

4 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 puszka krojonych pomidorów

50 ml czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka koncentratu pomidorowego

zioła włoskie do smaku

1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki

pieprz czarny świeżo mielony do smaku

 

Sos beszamelowy:

80 g masła

3 łyżki mąki pszennej

800 ml mleka 3,2%

½ łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej

Mielony biały pieprz do smaku

Sól morska do smaku


Dodatkowo:

20 dag sera Zagrodowego Bielec 

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obierać  pokroić  w kostkę, obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć,  wydrążyć z nasion pokroić  w kostkę.

Na patelni rozgrzać  oliwę wrzucić  czosnek i cebulę szklić 2-3 minuty po czym dodać paprykę i mieszane  mięso mielone. Wlać  wino. Całość wymieszać.

Doprawić  do smaku ziołami, smażyć na wolnym ogniu  5 minut po tym czasie dodać pomidory z puszki oraz  koncentrat dusić kolejne 5 minut wszystko razem. Zestawić  z ognia. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry.

Sos beszamelowy:

Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.

 W naczyniu żaroodpornym  na dnie rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego.  Ułożyć  warstwę surowego makaronu lasagne, przykryć warstwą sosu mięsnego, na mięsie ułożyć plastry cukinii, przykryć makaronem i tak czynność powtarzać aż do skończenia. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę pokrojonej cukinii, całość zalać beszamelem, tak aby makaron był dobrze zakryty, posypać rozdrobnionym serem zagrodowym.

 Lasagne zapiekać 40 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Przed podaniem posypać posiekaną  natką pietruszki.

Smacznego!

 

wtorek, 20 lipca 2021

Panna cotta z serkiem mascarpone, białą czekoladą i frużeliną z owoców lata


Desery na zimno z owocami są nieodłącznym elementem lata. Soczyste wiśnie, słodkie maliny czy orzeźwiająca biała porzeczka, grzech z tych dobrodziejstw nie korzystać.

Deser Panna cotta robi się bardzo łatwo i szybko J najdłuższy jest tylko czas oczekiwania. Wiśniowy sezon trwa o wiele za krótko i nigdy nie pozwala mi się nimi nacieszyć, dlatego poza deserami na zimno, wiśnie zamykam w słoiczkach a także robię nalewki, by zimą również cieszyć się namiastką lata.  Pysznie smakują i przywołują wspomnienia….Bardzo polecam jest pycha! 







Składniki na 5 porcji/

Panna cotta:

250 ml mleka

150 ml śmietanki kremówki 36%

25 dag serka mascarpone

10 dag białej czekolady

4 dag cukru

4 listki żelatyny Dr.Oetker

1 laska wanilii Dr.Oetker

 

Frużelina  z owoców lata:

35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała lub czerwona

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 listki żelatyny

 

Dodatkowo;

Biała czekolada

Świeże owoce i mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu.

Mleko i śmietankę umieścić w rondelku, dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii, wsypać cukier i całość mocno podgrzać-nie gotować!  Zdjąć z ognia, do gorącego dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz serek mascarpone, i namoczoną oraz odciśniętą z wody żelatynę, całość dobrze wymieszać rózgą aż do rozpuszczenia a najlepiej zmiksować blenderem.  Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Zimną masę ale nadal płynną rozlać po równo do szklanych pucharków i wstawić do lodówki aby stężała.

Frużelina:

Wydrylowane wiśnie, obrane porzeczki oraz maliny, zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i gotować aż owoce zaczną się rozpadać, ewentualnie dosłodzić gdy frużelina będzie bardzo kwaśna. Zestawić z ognia.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcisnąć, dodać do gorących owoców, dobrze wymieszać, wystudzić. Zimną  frużelinę wyłożyć na wierzch stężałego deseru chłodzić całą noc w lodówce.

 Udekorować przed podaniem: czekoladą, świeżymi owocami i miętą.



Smacznego!

 

 

 

poniedziałek, 5 lipca 2021

Bananowy kajmaczek-bez pieczenia

 

Bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia.  Na kakaowych herbatnikach z kremem na bazie mascarpone i śmietanki z bananami. Całość zwieńczona warstwą słodziutkiego kajmaku i prażonych płatków migdałowych. Brzmi pysznie i takie jest. W sam raz na słodki letni poczęstunek kiedy upały nie pozwalają na włączenie piekarnika. Schłodzone w lodowce smakuje wyśmienicie. Zarówno dla dużych jak i małych łasuchów. Wpis powstał przy użyciu produktów z Kuchnie Świata

Bardzo polecam!




Foremka 30/22 cm lub podobna:

Składniki:

35 dag kakaowych herbatników

2 duże niezbyt dojrzałe banany

1 łyżka soku z cytryny

1 puszka masy kajmakowej/krówkowej

 

Krem:

300 ml śmietanki kremówki  36%

50 dag serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

100 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania;

Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone.

Śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, dodajemy cukier puder oraz 3 łyżki masy krówkowej- resztę zostawiamy na wierzch, i całość ponownie krótko miksujemy-tylko do połączenia.

Banany obieramy ze skóry, kroimy na plasterki skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Płatki migdałowe prażymy, mieszając od czasu do czasu na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru. zestawiamy z ognia. Studzimy.

Na dno wyłożonej pergaminem foremki o podanych wymiarach układamy ciasno obok siebie  warstwę herbatników, wykładamy połowę kremu kajmakowo-śmietanowego, w krem wciskamy delikatnie plasterki bananów, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy resztę kremu i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy ostudzonymi  prażonymi  płatkami migdałowymi.

Ciasto przykrywamy i chłodzimy całą noc w lodówce.




Smacznego!

 

 

czwartek, 1 lipca 2021

Kurczak w kremowym sosie z chutney z mango i ryżem basmati

 

Świetne połączenie smaków słodko ostrych. Delikatne mięso jakim jest kurczak, duszone z warzywami w połączeniu ze słodko-ostrym sosem z mango i ryżem, stanowi pełnowartościowy jednodaniowy posiłek i prawdziwą ucztę dla podniebienia. Fajny pomysł na ekspresowy obiad. Smaki bardzo dobrze się uzupełniają, potrawę podkreślił  dodatek limonki. 

 Wszystkie składniki kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Świetne produkty i ekspresowa dostawa. Polecam!




Składniki na  4 porcje:

4 pojedyncze filety z kurczaka

30 dag ryżu basmati

32 dag chutney z mango

½ pora

1 ząbek czosnku

40 dag mieszanki warzywnej: marchewka, fasolka, groszek

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

100 ml sosu sojowego

2 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka soku z limonki

 

Do podania :

Natka pietruszki

Cząstki limonki

 

Przygotowanie;

Ryż basmati ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę wrzucić na dużą suchą patelnię, oprószyć kurkumą i curry, wlać olej, sos sojowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut pod przykryciem. 

Po tym czasie mięso usmażyć, gdy straci swoją surowość dodać pokrojony por oraz  mieszankę warzywną, dusić pod przykryciem 6-8 minut. Następnie dodać chutney z mango ze słoiczka, poddusić krótką chwilę, wsypać ugotowany ryż, doprawić do smaku sokiem z limonki ewentualnie dosolić- ja już nie doprawiałam solą  ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony. 

Całość podsmażać razem 5 minut, rozłożyć na talerze, oprószyć natką i podawać z cząstkami limonki. Pycha.


Smacznego!

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj