Świetne danie jednogarnkowe na majówkę, które przygotujesz w
30 minut.
Kociołek robi się sam i błyskawicznie, krótki czas przyrządzania to
nie jedyna zaleta tego dania, smakuje pysznie,cudownie pachnie i prezentuje się też niczego sobie.
Składniki na 5-6 porcji:
1 podwójny filet z kurczaka
40 dag małych świeżych pieczarek
¾ szklanki drobnego makaronu-u mnie mini piórka
6 plasterków salami z pieprzem
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1,5 litra domowego
rosołu lub bulionu
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki oliwy
Pęczek szczypioru z dymki do posypania
Przyprawy:
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w drobną
kostkę, tak samo obraną cebulę.
Wrzucić razem do szerokiego garnka, oprószyć słodką i ostrą
papryką oraz szczyptą soli, wlać oliwę i podsmażyć pod przykryciem kilka
minut aż mięso i cebulka się zrumieni.
Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, salami i pokrojone na
kawałki pieczarki, dusić 5 minut, po tym czasie wsypać osaczoną z zalewy
kukurydzę i suchy makaron zalać gorącym rosołem, dodać
koncentrat pomidorowy
Pudliszki, wsypać zioła prowansalskie i gotować razem około 12-15 minut.
Przed
końcem gotowania, spróbować i doprawić do smaku, zabielić śmietaną.
Podawać gorące posypane szczypiorem z dymki.
Smacznego Wam życzę i udanej majówki :)