Proste, podzielne i bardzo efektowne warstwowe ciasto na herbatnikach z maślanym kremem budyniowym i warstwą galaretki z malinami. Nie jest przesłodzone, smaki idealnie się równoważą.
Ciasto które uświetni każde rodzinne przyjęcie. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości. Gwarantuję, będą zachwyceni!
Produkty dobrej jakości do przygotowania tego ciasta znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata
Składniki na blaszkę 25/30 cm
30 dag herbatników kakaowych
Krem budyniowy:
30 dag masła 82%
800 ml mleka
6 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe po 40 g
2 żółtka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
Warstwa malinowa:
2 galaretki malinowe
750 ml wody
500 g świeżych lub mrożonych malin
Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego:
600 ml mleka zagotować z cukrem i pastą waniliową-(pastę można zastąpić 2 łyżeczkami cukru waniliowego), w reszcie mleka rozpuścić proszek budyniowy , wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Garnek z budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia i utrzeć na gładki puszysty krem.
Warstwa malinowa:
Galaretki rozpuścić w podanej ilości gorącej wody, wystudzić , do lekko tężejącej już, ale jeszcze płynnej galaretki wsypać świeże maliny i wymieszać.
Złożenie ciasta:
Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę kakaowych herbatników , wyłożyć połowę kremu budyniowego , przykryć warstwą herbatników maślanych rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą jasnych herbatników, rozsmarować resztę kremu budyniowego, wyłożyć warstwę ciemnych herbatników i wylać tężejącą galaretkę z malinami .
Ciasto nakryć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.