Te pierniczki zapakowane w ozdobny
celofan z błyszczącą wstążeczką będą idealnym podarunkiem pod choinkę.
„Przez żołądek do serca” prawi stare znane wszystkim
przysłowie i coś w tym jest !
Jak wiemy jest taki dzień –Wigilia który zasługuje na
wyjątkową oprawę pod względem nakrycia stołu. Zasiada do niego cała rodzina i
spędza przy nim większość wieczoru aż do pasterki. Tego dnia powinien być
elegancki i ponadczasowy ze śnieżnobiałym obrusem.
Klasyczna biała porcelana
Kubiko firmy
Ambition doskonale wpasuje się w ten klimat. Pamiętajcie o
dodatkowym nakryciu dla nieznanego gościa.
Wybierając zastawę biel zawsze się
sprawdzi, zarówno w nowoczesnym wydaniu jak i klasycznym .
W Ambition jest
naprawdę w czym wybierać , kształty dopasujemy do własnego stylu i wystroju
domu, ta śnieżnobiała porcelana nigdy nie wyjdzie z mody, zawsze będzie
ponadczasowa.
Zapraszam Was do mojego piernikowego świata J
Składniki na dwie duże blachy pierniczków.
80 dag mąki pszennej
45 dag płynnego prawdziwego miodu wielokwiatowego
20 dag masła 82%
13 dag cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 dag przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy
Królewski lukier:
2 białka jaj
2 szklanki cukru pudru
Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku
pomarańczowego
Sposób przygotowania pierniczków:
Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą, podgrzewamy , gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao i przyprawę do
piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka
bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz
łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i
stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż
trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami.
Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy
kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby
ciasto się solidnie schłodziło.
Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie gdy
wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce)
Każdą część podsypać lekko mąką rozwałkować na cienkie ciasto o grubości
0,3-0,5 mm foremką o dowolnym kształcie-ja miałam serca wycinać pierniczki, układać na blasze od
piekarnika wyłożoną pergaminem.
Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół
włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do
skończenia.
Studzić pierniczki na kratce kuchennej.
Lukier królewski:
Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać
przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez
10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać
kilka kropel naturalnego ekstraktu pomarańczy i wymieszać.
Lukier jest gotowy
do dekoracji.
Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.
Pierniczki polukrować odstawić aby lukier dobrze zastygł na
pierniczkach. Wtedy gdy lukier jest sztywny można zapakować pierniczki w celofanowe
woreczki na prezent lub ułożyć na talerzu i podać na stół.
Firmie Ambition i Durszlak życzę samych magicznych chwil przy
świątecznym stole wśród najbliższych.
Wesołych Świąt !
Udanych wypieków!