Risotto to jedno z moich
ulubionych dań, teraz gdy króluje dynia obowiązkowa propozycja obiadowa.
Aksamitne, kremowe, delikatne,
znakomicie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To danie lekkie a zarazem
pożywne. Składniki mówią same za siebie, nic więcej obiecywać nie muszę J
Składniki:
25 dag ryżu arborio
70 dag pokrojonej dyni
1 duży por
1 cebula
4 ząbki czosnku
7 dag masła
1 litr rosołu lub domowego
bulionu
150 ml białego wytrawnego wina
1 czubata łyżka sera mascarpone
Sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyty por z zieloną częścią pokroić
w krążki, obrany czosnek i cebulę w
kostkę.
W szerokim rondlu lub na
głębokiej patelni typu wok rozgrzać masło, dodać cebulę z czosnkiem oraz por, zeszklić na
wolnym ogniu tak aby nic się nie przyrumieniło, wsypać suchy ryż, smażyć 5
minut mieszając, wlać wino, dusić do odparowania, dodać pokrojoną w kostkę
dynię, podlać chochlą gorącego bulionu,
dusić pod przykryciem, w trakcie doprawić solą oraz pieprzem, kiedy bulion
wsiąknie w potrawę, dolać znów chochlę ciepłego bulionu i tak do skończenia, dusić aż ryż i dnia będą miękkie około 15
minut, w tym czasie często mieszać! pod koniec dodać ser mascarpone, mieszać aż
się rozpuści i połączy z ryżem, zestawić z ognia, spróbować ewentualnie
doprawić solą do smaku, podawać gorące.
SmacznegoJ