Andruty to smaki mojego dzieciństwa,
szybki do przygotowania deser nie tylko dla dzieci, przełożone najprostszą masą
jaką można by było zrobić, idealne na upalne lato, kiedy mamy ochotę na coś
słodkiego a o odpalaniu piekarnika nie ma mowy. Polecam Wam gorąco.
Składniki:
1 opakowanie kwadratowych
wafli
20 dag śmietany 18%
20 dag masła nie margaryny!
9,5 dag cukru
½ szklanki mleka w proszku
Sposób przygotowania:
Masło umieścić w rondelku,
wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści, dodać śmietanę , masę zagotować
mieszając trzepaczką, zestawić z ognia, wsypać suchą galaretkę, mieszać do
momentu rozpuszczenia, wsypać mleko w proszku, ponownie wymieszać.
Masa ma być
jednolita i gładka. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Zimna masą przełożyć
każdy wafel, ułożony na folii aluminiowej dociskając jeden do drugiego, lekko
obciążyć tak aby masa nie wypłynęła, zostawić najlepiej w lodówce aby dobrze
stężała.
Pokroić na prostokąty lub romby podawać.
Smacznego.