Kremowe, z wyraźną w smaku nutą
sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są orzechy włoskie, to połączenie może wydać się
odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie
podkreśla smak sera. Polecam!
Składniki:
30 dag ryżu z groszkiem lub
zwykłego do risotto
175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma
2 łyżki serka topionego
śmietankowego
2 łyżki masła
1 średnia cebula
100 ml wytrawnego białego wina
1 słodka gruszka
Około 1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki orzechów włoskich
50 g startego parmezanu
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy
posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż,
przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy białym winem, i dusimy aż
odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod
przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo
dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany.
Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę
ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i
posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści
i zrobi się kremowa konsystencja.
Doprawiamy do smaku solą.
Rozkładamy na talerze
posypujemy wiórkami startego parmezanu.
Smacznego.