Zupa o tej porze roku to
królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza
propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni
kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
1 świeży brokuł
1 marchewka
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 szalotki
30 dag świeżego szpinaku baby
2 łyżki klarowanego masła
1,5 litra domowego bulionu
warzywnego lub rosołu
2 liście laurowe
150 ml słodkiej śmietanki 18%
Jarzynka lub sól do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do
smaku
20 dag cienkiej kiełbasy bekonowej
Natka pietruszki do posypania
Jak wykonać ?
Warzywa obieramy, brokuł
dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane
masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym
bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i
gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy,
zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby
zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Kiełbasę bekonową kroimy w
cienkie plasterki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni, gorącą zupę
rozlewamy na talerze, posypujemy chrupiącą kiełbasą oraz posiekaną natką
pietruszki.
Podajemy.
Smacznego!