Rewelacyjna w smaku pieczona karkówka w paście paprykowej z
cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do
karkówki potem obtoczyć w paprykowej paście, posypać pokrojoną w
piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest
dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw.
Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta
kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka.
Całość jest pyszna!
Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z
nieprzywierającą powłoką MARBURG CS Kochststeme- którą miałam ostatnio przyjemność testować
dzieki uprzejmości firmy Cookin.pl.
Wspomniana wyżej brytfanna to produkt wykonany z wysokiej
jakości kutego aluminium typu food safe, pokryty nieprzywierającą trójwarstwową
powłoką Procalon© imitującą powłokę marmurkową oraz wyposażony w praktyczną
pokrywkę ze szkła hartowanego zaopatrzoną w zawór parowy, która umożliwia
monitorowanie przyrządzanej potrawy.
Powłoka non-stick Procalon©, którą brytfanna jest pokryta
jest całkowicie wolna od PFOA, APEO, a także metali ciężkich, co sprawia, że
gotowanie, podgrzewanie, pieczenie i duszenie w brytfannie MARBURG jest w pełni
bezpieczne dla naszego zdrowia.
Można ją stosować na wszystkich źródłach ciepła łącznie z
kuchenką indukcyjną. Doskonale dystrybuuje ciepło przez co gotowanie,
podgrzewanie czy duszenie jest szybsze, bardziej efektywne i energooszczędne.
Pięknie się prezentuje, oryginalny wygląd - wewnątrz powłoka
imitująca marmur, na zewnątrz elegancka czerń. Brytfanna jest przepiękna i
bezproblemowa, elegancko prezentuje się również na stole. Jemy oczami, więc sposób podania ma ogromne znaczenie. Polecam całą serię łącznie z garnkami i patelniami. Idealny
zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni.
.
SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU:
1,5 kg chudej karkówki
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
350 ml pasty
paprykowej –lutenicy
2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki
Słodka papryka do oprószenia
1 gałązka świeżego rozmarynu
Sól himalajska do smaku
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym ,oprószamy równomiernie przyprawą do karkówki i słodką
papryką.
Pastą paprykową
smarujemy każdy plaster karkówki obtaczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
tak aby lekko nachodziły na siebie.
Cebulę obieramy kroimy w piórka. Wkładamy
między plastry mięsa, posypujemy lekko po wierzchu do smaku solą.
Kapustę kiszoną płuczemy w
zimnej wodzie, aby nie była przesadnie kwaśna, odcedzamy na durszlaku, lekko odciskamy, obkładamy
dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym .
Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy na godzinę do
lodówki aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie wkładamy naczynie do zimnego piekarnika i pieczemy mięso przez 1,5 -2 godziny w 180*c. Aż będzie miękkie.
Podajemy z ziemniakami
.
Smacznego!