Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 30 września 2019

Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg


Rewelacyjna w smaku pieczona karkówka w paście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki  potem  obtoczyć w paprykowej  paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw.

Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka. Całość jest pyszna!



Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną  uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z nieprzywierającą powłoką MARBURG CS Kochststeme-  którą miałam ostatnio przyjemność testować dzieki uprzejmości firmy Cookin.pl.

Wspomniana wyżej brytfanna to produkt wykonany z wysokiej jakości kutego aluminium typu food safe, pokryty nieprzywierającą trójwarstwową powłoką Procalon© imitującą powłokę marmurkową oraz wyposażony w praktyczną pokrywkę ze szkła hartowanego zaopatrzoną w zawór parowy, która umożliwia monitorowanie przyrządzanej potrawy.


Powłoka non-stick Procalon©, którą brytfanna jest pokryta jest całkowicie wolna od PFOA, APEO, a także metali ciężkich, co sprawia, że gotowanie, podgrzewanie, pieczenie i duszenie w brytfannie MARBURG jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia.




Można ją stosować na wszystkich źródłach ciepła łącznie z kuchenką indukcyjną. Doskonale dystrybuuje ciepło przez co gotowanie, podgrzewanie czy duszenie jest szybsze, bardziej efektywne i energooszczędne.


Pięknie się prezentuje, oryginalny wygląd - wewnątrz powłoka imitująca marmur, na zewnątrz elegancka czerń. Brytfanna jest przepiękna i bezproblemowa, elegancko prezentuje się również na stole. Jemy oczami, więc sposób podania ma ogromne znaczenie.  Polecam całą serię łącznie z garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni.







.


SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU:

1,5 kg chudej karkówki
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
350 ml  pasty paprykowej –lutenicy
2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki
Słodka papryka do oprószenia
1 gałązka świeżego  rozmarynu
Sól himalajska do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym ,oprószamy  równomiernie przyprawą do karkówki i słodką papryką.

Pastą  paprykową smarujemy każdy plaster karkówki obtaczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko nachodziły na siebie. 

Cebulę obieramy kroimy w piórka. Wkładamy między plastry mięsa,  posypujemy lekko  po wierzchu do smaku solą. 
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, aby nie była przesadnie kwaśna, odcedzamy na durszlaku, lekko odciskamy,  obkładamy dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym .


Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie wkładamy naczynie do zimnego piekarnika i pieczemy mięso przez 1,5 -2 godziny w 180*c. Aż będzie miękkie.

Podajemy z ziemniakami .





Smacznego! 



środa, 25 września 2019

Ciasto "Orzechowiec"


Jesień kojarzy nam się z porannymi mgłami, melancholią i ogniem w kominku. Ale też z zapachem szarlotki czy orzechów w cieście. Dla mnie to najbardziej inspirująca pora roku i deszcz za oknem wcale mi nie przeszkadza.

Dziś mam dla Was smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie „Orzechowiec” dwa miodowe blaty przełożone smacznym kremem budyniowym z odrobiną migdałowego aromatu i warstwą orzechów z miodem. 
Pyszne jesienne ciasto do filiżanki gorącej herbaty. Najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień gdy blaty zmiękną i ciasto najdzie smakiem. Polecam!






Składniki na blaszkę 25/30 cm


Ciasto:
20 dag masła
3 jajka
15 dag cukru
2 pełne łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe (po 40 g)
20 dag masła
3 łyżki cukru
16 g cukru wanilinowego
Kilka kropel naturalnego ekstraktu z migdałów Dr.Oetker

Masa orzechowa:
35 dag orzechów włoskich
12 dag masła
2 czubate łyżki miodu prawdziwego



Sposób przygotowania:

Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miód i pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190*c

Schłodzone  ciasto przekroić na dwie równe  części, każdą część rozłożyć równomiernie na dwóch jednakowych blaszkach o podanych wymiarach. Piec po 15 minut na grzaniu góra- dół. Wyjąć i wystudzić.

Masa budyniowa:
300 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować, resztę mleka połączyć z proszkiem budyniowym wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje . Zestawić z ognia, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel aromatu migdałowego do smaku , zmiksować aż powstanie gęsty krem. Gotową masę przełożyć na jeden upieczony miodowy blat, przykryć drugą warstwą ciasta.

Masa orzechowa:
W rondelku  na kuchence rozpuścić masło z miodem do płynnej konsystencji , wsypać pokruszone lub posiekane orzechy włoskie, zagotować kilka razy mieszając, zestawić z ognia, jeszcze gorące rozprowadzić równomiernie na wierzchu miodowego ciasta.

Włożyć do lodówki na całą noc.



 Słodkich wypieków!




poniedziałek, 23 września 2019

Gulasz mięsno grzybowy


Grzybowo-mięsna uczta.
Gulasze uwielbiamy prawie wszyscy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju sypkich kasz czy ewentualnie ziemniaków. 
Można zrobić cały gar i na drugi dzień odgrzać, będzie jeszcze lepszy.

Borowiki, maślaki czy podgrzybki wspaniale podkręcą smak tego dania, korzystajmy bo sezon jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki. Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo możliwości kulinarnych .

 Delektujmy się smakami jesieni!





Składniki:


1 kg szynki lub chudej łopatki wieprzowej
30 dag świeżych lub mrożonych borowików
1 czerwona lub pomarańczowa papryka
1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego
1,5  szklanki bulionu lub rosołu
½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego oregano
Szczypta pieprzu Cayenne
Sól morska do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, wsypać przyprawę do gulaszu, wlać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, obraną marchewkę pokroić w cienkie krążki.

Grzyby-jeśli są świeże, opłukać i pokroić ba ćwiartki-mrożonych nie rozmrażać.

 W szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem, dodać marchewkę z papryką  i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość wymieszać, podsmażyć 5-10 minut, po tym czasie wlać piwo lub cydr, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować na większym ogniu, wlać bulion, przykryć garnek i dusić do miękkości mięsa-około 1 godzinę na wolnym ogniu.

Po tym czasie wlać przecier , spróbować i doprawić do smaku solą.

Z mąki pszennej zrobić zawiesinę z małej ilości wody , wlać do garnka i zagęścić sos.
Gotować jeszcze 2-3 minuty.

Podawać z kaszą posypany natką pietruszki .







Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z 

piątek, 13 września 2019

Domowy sos toffi


Kto nie lubi Toffi ? Przyznać się ! To jeden z najpopularniejszych dodatków do naleśników, gofrów czy innych deserów. Ten sos jest stworzony na bazie cukru demerara, słodkiej śmietanki a kropką nad „i” jest  pasta waniliowa , nie zawiera sztucznych barwinków i konserwantów, a w lodówce  można go przechowywać nawet tydzień, gdzie zmienia swoją konsystencję na bardzo gęstą.

Sos toffi to prawdziwa gratka dla małych i dużych łasuchów , idealnie sprawdzi się także do polania śniadaniowej owsianki. 
Tylko kilka składników a jakie to pyszne.

Polecam!




Składniki:


1 szklanka brązowego cukru demerara
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
10 dag masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, wlać śmietanką i dodać masło, całość postawić na kuchence i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając, gotować około 2-3 minuty-nie dłużej ! Pod koniec dodać sól i pastę waniliową. Wymieszać dokładnie.
Sos w miarę chłodzenia gęstnieje-kilka razy należy go zamieszać. Przelać do słoiczka , można przechowywać w lodówce do tygodnia.




Smacznego J

wtorek, 10 września 2019

Drożdżowe zawijaski z kremem czekoladowym


Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami , nastaje czas grzybów i pieczenia słodkich szarlotek, uwielbiam tą porę roku, byle   była ciepła i słoneczna, tego nam życzę.

Dziś mam dla Was przepis na  mega pulchne i słodkie drożdżowe zawijaski z nadzieniem czekoladowym.

Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek  idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami, goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze słoiczka :D
W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny raj dla łasuchów. Posiada delikatną, aksamitną teksturę. Jest zwarty i mocno czekoladowy.  Kupicie go w sklepie Kuchnie Świata

Doskonałe bułeczki na słodki jesienny podwieczorek czy drugie śniadanie do szkoły.




Na 12 sztuk:

Składniki:

55 dag mąki pszennej tortowej
2 duże  jajka
10 dag cukru
1 szklanka mleka
8 dag masła
Szczypta soli
Lukier do dekoracji

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe.

Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową,   wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne.

Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.


 Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części formując na stolnicy kuleczki. Każdą rozwałkować, smarować łyżeczką kremu czekoladowego i zawinąć w rulon jak naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty około 1 cm od góry. 

Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka. Zawinąć na kształt ślimaka.
Drożdżówki umieścić na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem  w odpowiednim odstępie (dużo urosną )

Jajko rozmącić z łyżeczką mleka posmarować pędzelkiem  wierzch każdej drożdżówki.

Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 15-18 minut.


Zimne polukrować.




Słodkich wypieków ! 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj