Bardzo pyszny, wilgotny torcik na kakaowym biszkopcie ze
śmietankową masą z wiórkami startej gorzkiej czekolady, słodki smak przełamuje
wyraźna w smaku konfitura z owoców leśnych i poncz kawowy oraz polewa z
czekolady. Torcik prosty w wykonaniu i bez ozdób. Jeśli lubicie mokre
czekoladowe torty będziecie zachwyceni.
Na różne okazje nie
tylko urodzinowe.
Tortownica o śr 21-22 cm
Biszkopt:
5 jajek
15 dag cukru trzcinowego demerara
10 dag mąki pszennej tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa straciatella:
½ litra śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 mały słoiczek konfitury z owoców leśnych
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
50 ml rumu bacardi
Polewa:
5 dag masła
3 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 listek żelatyny
Dodatkowo:
5 dag startej czekolady do obsypania boków
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu muszą mieć jednakową
temperaturę pokojową.
Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier demerara i ubijać na
najwyższych obrotach miksera aż
powstanie gęsta piana. Wlać olej.
Mąkę wymieszać w drugiej miseczce z proszkiem do pieczenia
oraz kakao. Całość przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać samą rózgą
od miksera do momentu aż masa będzie połączona, robić to delikatnie aby nie
naruszyć struktury pianki.
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno,
boków niczym nie natłuszczać.
Piec w temp 170*c na grzaniu góra dół około 35-40 minut.
Studzić w foremce, całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec
wsypać cukier puder oraz śmietan fix, zmiksować do połączenia, na sam koniec
wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką.
Poncz:
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą osłodzić 2 łyżeczkami brązowego cukru, całkowicie wystudzić, wlać
rum wymieszać.
Polewa:
Żelatynę w listku namoczyć w zimnej wodzie. Pozostałe
składniki włożyć do garnuszka i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, zestawić
z ognia do gorącej masy dodać odciśniętą w dłoniach żelatynę wymieszać do połączenia.
Złożenie tortu:
5 łyżek kremu odłożyć do posmarowania boków.
Jeden blat umieścić na paterze, skropić ponczem, posmarować
cienko konfiturą z owoców leśnych nałożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem
, całą czynność powtórzyć , przykryć trzecim blatem, posmarować boki kremem,
oprószyć grubo startą czekoladą, na wierzchu rozprowadzić płynną polewę.
Chłodzić
całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!