Mój ideał pysznego tortowego
ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i
orzeźwiająca galaretka z owocami.
Smakuje dobrze o każdej porze roku, teraz wykorzystałam do niej owoce
zebrane latem, w sezonie można użyć świeżych.
W niczym nie przypomina ciężkich ciast
na maśle, jest tak pyszna, że naprawdę ciężko jej się oprzeć.
Doskonała jako
niedzielne ciasto czy świąteczny wypiek.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
Krem owocowy:
35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn
1 łyżeczka soku z cytryny
¾ szklanki cukru
2 łyżki wody
½ litra śmietany 30%
25 dag sera mascarpone
4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej
Poncz:
3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa
150 ml przegotowanej wody
Wierzch:
20 dag mrożonych malin i jeżyn
Sposób wykonania ciasta:
CIASTO:
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao
umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru,
następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać
całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę
przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia
tak aby nie naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo
dno, boków nie natłuszczać- o wym 25/30 cm.
Piec 35-
40 minut w temp 175*c do tzw -do suchego
patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż
na 2 blaty.
KREM OWOCOWY:
W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma
łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać,
zmiksować blenderem. Żelatynę namoczyć w
zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie
wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone
i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do
połączenia.
Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową
ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾
części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko
docisnąć.
Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml
wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać.
Pilnować
go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch
ciasta.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Słodkich wypieków.
Uwaga: Zamiast żelatyny w listkach można dać zwykłą, 1 listek równa się 1 łyżeczce zwykłej.
Pozdrawiam!