Letnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona-
śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z
amaretto a pianka bezowa wprost rozpływa
się w ustach. Wiśniowa chmurka to prawdziwa gratka dla smakoszy wiśni . To
ciasto to hit wśród letnich wypieków.
Składniki na blaszkę 25/30
cm
Ciasto kruche:
1 pełna szklanka mąki pszennej
10 dag masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
waniliowego
Krem straciatella:
400 ml śmietanki 30%-36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 listki /łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady
Galaretka z wiśniami:
1/2kg świeżych wiśni
3 łyżki cukru
50 ml likieru amaretto
2 szklanki wody
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych
Wykonanie ciasta:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie
masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko ciasto,
owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej
papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym do 180*c
piekarniku przez 15 minut. Wyjąć,
wystudzić.
Beza:
Białka umieścić w misce, ubijać do uzyskania puszystej
pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce aż masa będzie gęsta i
lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować.
Wyłożyć bezę do formy wyłożonej papierem pergaminowym tej
samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać na wierzchu wiórkami
kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c piekarnika i suszyć przez 1
godzinę i 5 minut-beza ma być chrupiąca.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Galaretka z wiśniami:
Wydrylowane wiśnie włożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać amaretto i doprowadzić do wrzenia, następnie wlać wodę, pogotować 2 minuty,
zdjąć z ognia, do gorącej masy wsypać suche galaretki, wymieszać do
rozpuszczenia.
Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na zimny kruchy spód.
Wstawić do lodówki na czas robienia kremu.
Krem straciatella:
Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem
mascarpone, ubić na gęsty krem dodając
pod koniec cukier puder, żelatynę w
listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w
przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i
rozpuścić w miseczce nad kąpielą
wodną, do płynnej konsystencji, wlać
cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując. Robić to delikatnie
tak aby nie powstały grudki.
Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać
szpatułką.
Gotowy krem
rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami, przykryć
upieczonym bezowym blatem.
Ciasto chłodzić całą
noc w lodówce.
Słodkich wypieków!