Mega apetyczny sernik, na
kruchym spodzie z kremem z białej czekolady i wiśniami, smakuje wyśmienicie,
jest kremowy, delikatny niczym puch, z każdym kęsem smakuje lepiej!
Najlepszy wypiek na poprawę
nastroju, najsmaczniejszy jest schłodzony, jednym słowem deser z klasą. Zamiast
wiśni może spróbujecie teraz z truskawkami? Pycha.
Składniki:
Ciasto
kruche:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
8 dag cukru
2 żółtka
Masa
serowa:
80 dag twarogu półtłustego
25 dag mascarpone
2 łyżki mleka w proszku
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
200 ml mleka 2%
6 jajek
1 torebka budyniu śmietankowego
Krem z białej
czekolady:
330 ml śmietany
kremówki
25 dag mascarpone
2 tabliczki białej
czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszaj z
cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby
powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem
okrągłej tortownicy o wym 26 cm.
Wstaw na 20 minut do
lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do
195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
Masa serowa:
Twaróg
przełóż do miski, wlej śmietanę wsyp cukier
i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj
pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa
masa.
Wylej
na podpieczony i ostudzony spód.
Wstaw
do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut.
Studź
przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.
Krem z białej czekolady:
Kremówkę
podgrzej w rondelku, ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3
minuty po czym wymieszaj dokładnie.
Do
całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka
godzin lub całą noc do lodówki.
Następnego
dnia ubij mikserem na sztywny krem, rozsmaruj na serniku, powciskaj w masę
osączone z syropu wiśnie-(w sezonie używamy świeżych) posyp wiórkami z białej
czekolady lub kolorowej czekolady.
Wstaw
do lodówki do schłodzenia.
Słodkich wypieków!