Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 31 lipca 2018

Sernik kokosowy z mango


Rewelacyjny egzotyczny sernik o kremowej konsystencji, w niczym nie przypomina zbitych serników. Ważne jest,  aby do jego pieczenia użyć gęstej dobrej jakości śmietanki kokosowej, nie ma w sobie zbyt wielu składników a smak jest obłędny. Wykończenie sernika stanowi krem śmietanowy i dojrzałe mango Gwarantuję, że na jednym małym kawałku się nie skończy ;)



SKŁADNIKI:



Spód:
1  szklanka mąki pszennej
8 dag miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jaj
2 budynie śmietankowe bez cukru


Krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
½ świeżego mango
Wiórki kokosowe do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24/24 cm  wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Zmielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajka, dodać śmietankę z puszki, wsypać budynie oraz cukry, całość krótko zmiksować tylko do połączenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180*c.
Masę serową wylać na zimny kruchy spód, wierzch przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut przed pieczeniem folię zdjąć aby lekko zrumienić sernik. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Masa:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysto, wyłożyć na upieczony i zimny sernik, na wierzchu ułożyć plasterki obranego i pokrojonego mango, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.



Wpis powstał przy współpracy z firmą 

Słodkich wypieków :)




piątek, 27 lipca 2018

Pstrągi pieczone na ziemniakach



Pstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką tworzy pełnowartościowe danie obiadowe.
Polecam.






Składniki na dwie porcje:


2 pstrągi patroszone
2 małe cebule czerwone
½ pęczka natki pietruszki
7  młodych ziemniaków sałatkowych
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
½ łyżeczki tymianku
Duża szczypta chili
Sól morska do smaku
Pieprz cytrynowy do natarcia ryby
1 łyżka soku z cytryny
4 plastry zimnego masła z lodówki
4 plasterki cytryny ze skórką

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą razem ze skórką-nie obieramy ich, kroimy na grubsze plastry, oprószamy solą, przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, szczyptą chili , mieszamy dokładnie aby oblepiły się przyprawami, wrzucamy na patelnię podlewamy oliwą i podsmażamy 10 minut pod przykryciem aż lekko zmiękną. Przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego , posypujemy pokrojoną na wiórka cebulą oraz posiekanymi ząbkami czosnku.

Ryby myjemy, nacieramy solą oraz pieprzem cytrynowym , skrapiamy sokiem z cytryny. W środek ryby wkładamy plastry zimnego masła z lodówki, oraz po plastrze cytryny.
 Ryby układamy na podsmażonych ziemniakach pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 25 minut. Podajemy gorące posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :) 



wtorek, 24 lipca 2018

Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym


Enchilada-czyli zawijane tortille z ryżowym nadzieniem i warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań , enchilady wypełnia się najczęściej mięsem , owocami morza , warzywami, koniecznie podaje się je  na ostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna.





Składniki na 4 porcje:

½ kg fileta z kurczaka
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
½ papryki białej
1 mała puszka fasolki czerwonej
1 mała puszka kukurydzy
20 dag sera mozzarella lub gouda
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta płatków chili
Sól morska do smaku
Oliwa do podsmażenia mięsa

Sos pomidorowy
½  kg mięsistych czerwonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
Szczypta ostrej papryki
Sól morska do smaku
Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie dania:

Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo czosnek.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy wrzucić mięso, oprószyć oregano , papryką, szczyptą chili i solą , wymieszać, wsypać cebulę z czosnkiem i obsmażyć całość 5-6 minut. Dodać pokrojone na paski papryki, smażyć kolejne 5 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wymieszać z osączoną z zalewy fasolką oraz kukurydzą (po 2 łyżki zostawić do sosu)wsypać ugotowany wcześniej ryż i całość wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Sos pomidorowy:
Czosnek obrać posiekać lub przecisnąć przez praskę, włożyć do rondelka z oliwą i chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory , koncentrat i przyprawy, dusić na wolnym ogniu około 10 minut aż pomidory się rozpadną, dodać odłożone po dwie łyżki fasolkę i kukurydzę, zestawić z ognia i  wymieszać.

Na pszenne tortille wyłożyć farsz, posypać połową sera żółtego,   zawinąć ciasno w rulony ułożyć w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie, zalać ciepłym pomidorowym sosem, posypać resztą sera, zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.Podawać gorące posypane natką pietruszki.



Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z firmą Kuchnie Świata







środa, 18 lipca 2018

Sernik „Brzoskwiniowy puch”


Idealnie kremowy i puszysty serniczek na zimno z brzoskwiniami i galaretką , znakomity do popołudniowej filiżanki herbaty. Błyskawiczny i tani do przygotowania.

Sernik podałam na wyjątkowej klasycznej  śniadaniowej tacy porcelanowej Kahla z serii Aronda która urzeka surową bielą i doskonale wpasuje się w każde wnętrze. Porcelana z której została wykonana jest wypalana w bardzo wysokiej temperaturze co zapewniło jej odporność na zarysowania i potłuczenia. Posiada otwór do powieszenia na haczyku a pofalowane brzegi dodają jej szyku i finezyjności. Klasyka broni się sama, warto mieć taką perełkę w swojej jadalni. Więcej perełek z tej serii i nie tylko znajdziecie w sklepie internetowym Cookin.pl



Składniki na formę 24/24 cm

1 kg naturalnego twarogu
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
15 dag herbatników maślanych

Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe


Sposób wykonania:

Galaretki krystaliczne rozpuścić w ½ litra gorącej wody, zostawić do wystudzenia.
Twaróg zmielić, (ewentualnie można użyć gęstego  sera z wiaderka o dobrej jakości )
Przełożyć do miski, wsypać cukier puder oraz cukier waniliowy, wlać sok z cytryny,  zmiksować do rozpuszczenia cukru, wlać lekko tężejącą już krystaliczną galaretkę , zmiksować.

Tortownicę wyłożyć na dnie herbatnikami, wylać masę serową,wyrównać,  włożyć do lodówki aby stężała.

Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Brzoskwinie osączyć z puszki, pokroić na cząstki, ułożyć na serniku zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową, włożyć do lodówki na całą noc.




Smacznego!


piątek, 13 lipca 2018

Leczo z cukinią, fasolką szparagową i makaronem


Jednogarnkowe czy raczej patelniowe  letnie danie  do którego dodałam fasolkę szparagową prosto ze swojego ogrodu,  z dodatkiem makaronu,  aromatyczne, pożywne, doskonałe na szybki obiad. Całość przygotowuje się ekspresowo. Nie wymaga podlewania żadną wodą czy bulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam.





Składniki:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża cebula
2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy
2 malinowe pomidory
25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej 
25 dag makaronu kokardki lub muszelki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy do podsmażenia
Natka pietruszki do oprószenia

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę i osobno pokroić cukinię. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, starsze sztuki warto obrać.

Kiełbasę pokroić na grubsze kawałki, tak samo fasolkę szparagową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić na sicie.

Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę oraz cebulę, przykryć i  przesmażyć 3-4 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę oraz papryki, wymieszać dusić kolejne 3-4 minuty, dodać cukinię, całość dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania, dodać pokrojone w kostkę malinowe pomidory, smażyc 2 minuty, zestawić z ognia, ewentualnie doprawić,  dodać ugotowany makaron wymieszać. Podawać gorące posypane natką pietruszki.

Smacznego!


wtorek, 10 lipca 2018

Maślankowe pierogi z bobem i salami


Sezon na bób otwarty w pełni, lubicie? Bo ja uwielbiam szczególnie taki młodziutki bez twardych jeszcze łupinek.

Elastyczne mięciutkie ciasto robione na maślance i farsz z młodego bobu z dodatkiem salami, to połączenie wyszło bardzo smaczne, polecam takie pierożki na codzienny obiad. Smacznego!





Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej+ do podsypania
40 dag maślanki naturalnej

Farsz:
½ kg świeżego bobu
20 dag salami
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Okrasa z cebulki do polania
Natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

Nadzienie:
Bób wsypać do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości, odcedzić na sicie przelać zimną wodą, gdy wystygnie, można obrać z łupinek (ja miałam młodziutki bób więc nie obierałam) jeśli jest starszy warto obrać.
Zmielić w maszynce do mięsa lub malakserze.

Cebulkę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone salami i całość chwilę przesmażyć, dodać do bobu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.

Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić kopczyk a na środku mały dołeczek, wlać maślankę-uwaga musi być ogrzana do temperatury pokojowej więc należy wyjąć ją z lodówki na kilka godzin przed robieniem pierożków.
 Zagnieść jednolite gładkie ciasto, od czasu do czasu podsypując mąką, odstawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło, można nakryć ściereczką lub folią aby nie obeschło.

Ciasto cienko rozwałkować,  wycinać kółka, nakładać małą łyżeczką farsz i zlepiać brzegi, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, polać okrasą z cebulki i posypać  posiekaną natką. Podawać gorące.







sobota, 7 lipca 2018

Miętowo-czekoladowe brownie z wiśniami


Mięta i czekolada to genialne połączenie. To brownie jest cudowne! Nic nie zapychające. Na gorzkiej czekoladzie z wiśniami, wilgotne ale nie przesłodzone, jednym małym kawałkiem można się nasycić,  choć ciężko na jednym poprzestać :D

Doskonały wypiek na letnie ciepłe wieczory a z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej.
Foremkę ze zdjęcia na brownie z serii Retro kupicie w sklepie internetowym Dr.Oetker jest bardzo fajna i solidna  w pastelowym kolorze wkomponuje się w każdą kuchenną aranżację.




Składniki:


3 jajka
15 dag deserowej czekolady o zawartości 70% kakao
11 dag cukru trzcinowego brązowego
11 dag masła 82%
¼ szklanki świeżych liści mięty
1 łyżka ciemnego kakao
1 pełna łyżka mąki tortowej
Szczypta soli
Świeże wiśnie ilość wg uznania
Polewa czekoladowa do polania

Sposób przygotowania:

Masło przełożyć do małego rondelka postawić na palniku i rozpuścić do płynnej konsystencji. Zestawić z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i zamieszać do jednolitej konsystencji.

Liście mięty drobniutko posiekać. Jajka wbić do misy miksera, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli zmiksować do jasnej puszystej masy, wsypać mąkę oraz kakao, cienkim strumieniem wlać masę czekoladową, dodać posiekane liście mięty,  zamieszać łyżką lub rózgą, wylać do natłuszczonej masłem formy lub wyłożonej pergaminem, wygładzić  powciskać umyte i wydrylowane wiśnie, włożyć do piekarnika i piec 30 minut w temp 180*c przed podaniem polać polewą czekoladową.



Słodkich wypieków!





czwartek, 5 lipca 2018

Wiśnie w żelu z amaretto


Smaki lata zamknięte w słoiczkach.  Bardzo pyszne wiśnie w żelu czyli inaczej domowa frużelina-doskonała na zimę do ciast, tortów, naleśników czy gofrów. Tymi wiśniami możesz polać nawet waniliowe lody!  Dodatek amaretto podkręca smak-proszę z niego nie rezygnować. Smakują wybornie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne …no może samo drylowanie :D
Podany przepis jest na 1 kilogramową  porcję wiśni.




Składniki:
1 kg wydrylowanych soczystych  wiśni
2 szklanki cukru
1 cytryna
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej –zależy jak soczyste są wiśnie
50 ml amaretto
50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki

Wykonanie

Wydrążone wiśnie  przełożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem, zostawić na dwie godziny aby puściły sok, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać.

Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz amaretto, zagotować.

Mąkę zmieszać  z zimną wodą i dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać - powinien powstać kisiel.

Przełożyć  frużelinę do wyparzonych czystych słoików od razu zakręcać i gorące wkładać w gruby koc. Nie ma potrzeby pasteryzować .

Po wystudzeniu wynieść do spiżarki.


 Smacznego!

poniedziałek, 2 lipca 2018

Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym



Chrupiące, rumiane efektowne i całkiem smaczne krokiety w letnim wydaniu czyli z młodą kapustą, boczkiem, koperkiem i serem żółtym, doskonały pomysł na letni rodzinny obiad, znikają szybko .
To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z mięsem.






Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

Farsz:
1 średnia główka młodej kapusty
30 dag wędzonego surowego boczku
20 dag sera żółtego np. gouda
½ szklanki wody
1 pęczek koperku
2 cebule
2 łyżki klarowanego masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku



Panierka;
2 jaja
bułka tarta
olej do smażenia lub masło


Sposób przygotowania:

CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało ,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki.

FARSZ:
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą głęboką patelnię , smażymy aż się wytopi, dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy razem 3-4 minuty, kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, drobno posiekać w kostkę i dodać do boczku razem z masłem klarowanym, wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem , dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać. 

Do prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia, wystudzić.


Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem żółtym zawijać w  ciasne rulony.


Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na oleju na złocisto, podawać gorące.






Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj