Rewelacyjny egzotyczny sernik o kremowej konsystencji, w
niczym nie przypomina zbitych serników. Ważne jest, aby do jego pieczenia użyć
gęstej dobrej jakości śmietanki kokosowej, nie ma w sobie zbyt wielu składników a smak jest
obłędny. Wykończenie sernika stanowi krem śmietanowy i dojrzałe mango
Gwarantuję, że na jednym małym kawałku się nie skończy ;)
SKŁADNIKI:
Spód:
1 szklanka mąki
pszennej
8 dag miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jaj
2 budynie śmietankowe bez cukru
Krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
½ świeżego mango
Wiórki kokosowe do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do
pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o
średnicy 24/24 cm wyrównać. Schłodzić w
lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Zmielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajka, dodać
śmietankę z puszki, wsypać budynie oraz cukry, całość krótko zmiksować tylko do
połączenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180*c.
Masę serową wylać na zimny kruchy spód, wierzch przykryć
folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut przed pieczeniem folię zdjąć aby
lekko zrumienić sernik. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Masa:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i
cukrem pudrem na puszysto, wyłożyć na upieczony i zimny sernik, na wierzchu
ułożyć plasterki obranego i pokrojonego mango, posypać grubo wiórkami
kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Słodkich wypieków :)