Deser bez pieczenia o
delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej
galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z
likieru zajadac mogą się nim dzieci. Może mieć wiele odsłon w lecie…malinową,
porzeczkową, jeżynową…..jaką tylko zechcecie!
Cenię go za szybkość i łatwość
przygotowania. Absolutny hit każdego rodzinnego spotkania.
Składniki:
Tortownica 22 cm
Spód:
21 dag owsianych maślanych
ciasteczek
40 g masła
Masa z manny:
800 ml mleka
¾ szklanki błyskawicznej kaszy
manny
15 dag cukru pudru
50 ml likieru waniliowego
20 dag masła
3 żółtka
Warstwa truskawkowa:
2 szklanki świeżych truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Spód:
Ciasteczka pokruszyć tak, aby
miały konsystencję mokrego piasku, połączyć z roztopionym masłem, wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem
pergaminowym, przełożyć masę miasteczkową, wyrównać i docisnąć łyżką. Włożyć na
jakiś czas do lodówki.
Masa z manny:
Kaszę mannę ugotować na mleku,
wystudzić aż będzie całkiem zimna.
Miękkie masło o temp pokojowej
utrzeć z pudrem na puszysto, dodawać podczas miksowania po jednym żółtku, a
następnie po łyżce zimnej masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć
na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas robienia
galaretki.
Warstwa truskawkowa:
Pokrojone truskawki zasypać
cukrem wlać ½ szklanki wody i ugotować aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia
wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do stężenia.
Tężejącą wylać na masę z manny.
Zostawić na całą noc w lodówce.
Zapisuję sobie Twój deser. Bardzo lubię kaszę mannę. Pozdrówka ;)
OdpowiedzUsuńCudowny deserek, idealny na niedzielne letnie popołudnie :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, uwielbiam takie ciacha
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i przecudne zdjęcia :) Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWow ale ciacho :) Ta masa z manny rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża, uwielbia ciasta z kaszy mannej, muszę mu coś podobnego wymyslić ;)
OdpowiedzUsuńMuszę zapisać ten przepis, bardzo ciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga:) https://jaglusia.wordpress.com/
Wygląda pysznie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńTo jest ta wersja kaszy manny co ja lubię najbardziej :) Super wygląda :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda nieziemsko :) Można je jeść oczami ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną zabawę w akcji :-)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny torcik :)
OdpowiedzUsuńCudny!
OdpowiedzUsuńCiasta z manna jeszcze nie robiłam. Wykorzystam pomysł :) A Twoje ciasto wygląda powalająco!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..dzięki za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńwlasnie robie te ciasto i wylozylam papier tez na boki tortownicy, to dobrze? jakos mi sie nierowno ułożyło i nie wiem czy to sie zetnie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa daję tylko na spód, a potem delikatnie cienkim nożem oddzielam boki od tortownicy bo inaczej jak dasz papier po całości to wyjdą fale jednak.
UsuńDaj znać jak wyszło :) Pozdrawiam!
UsuńWitam a więc ciasto w smaku przepyszne niestety masa wyszła zbyt rzadka powodem moze być moja większa tortownica powinnam zwieszyc proporcje, moze nastepnym razem wyjdzie jak twój z obrazka Pozdrawiam!
UsuńMam nadzieję że robilaś na maśle nie na margarynie ? Albo za krótko było w lodówce ? Dziwne bo moja była dobrze zwarta ...hmn....
UsuńJa ciasta na mannej kaszy robię na litr mleka szklanka kaszy 1zoltko pól kostki margaryny i jest ok. Margaryna nigdy mi nie robila problemu zawsze sie sciela masa
Usuńa tortownica jakiej wielkości pani użyła
OdpowiedzUsuńPrzecież pisze w przepisie :)
UsuńJakie to sa owsiane ciasteczka maślane? Można prosić konkretną nazwę?
OdpowiedzUsuńBonitki... do kupienia w Biedronce :)
UsuńCzy do masy można nie dodawać żółtek?
OdpowiedzUsuńNie robiłam bez żółtek więc nie wiem jak masa się zachowa
UsuńNie robiłam bez żółtek więc nie wiem jak masa się zachowa
UsuńA czy można nie dodawać żółtek o masy?
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić likier?
OdpowiedzUsuńMożna z niego zrezygnować całkowicie,a dac np kilka kropel aromatu waniliowego.
UsuńMożna z niego zrezygnować całkowicie,a dac np kilka kropel aromatu waniliowego.
Usuńmoja masa tez nie zgęstła ... a robilam wszystko zgodnie z przepisem
OdpowiedzUsuńdziwne bo robiłam wielokrotnie i była gęsta i zwarta...jesli manna nie była całkowicie zimna to może być główną przyczyną lejącego deseru.
UsuńTortownica ile cm?
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie 🙂
UsuńUważam, ze należy dodać żelatynę, sama galaretka sprawy nie załatwia, dlatego niektorym ciasto wychodzi rzadkie
OdpowiedzUsuńMasa z manny nie ma galaretki w sobie, proszę czytać przepisy dokładnie 🙂
UsuńJedynym powodem, że masa się nie zsiada jak powinna jest albo niezbyt dobrze wystudzona manna lub zamiast prawdziwego masła ... margaryna....innej możliwości nie widzę.
Usuń