Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Czekoladowe rożki z nadzieniem o smaku pina colady

Amatorką czekolady byłam od dziecka, czasem śmieją się ze mnie że zamiast krwi w moich żyłach płynie czekolada, coś tam w tym prawdy jest, obok niej nie łatwo mi przejść obojętnie.


Tym razem z niej wyczarowałam takie oto rożki, choć łatwe w przygotowaniu, trochę zabawy z nimi jest, nadzienie jest ze śmietanki i serka mascarpone -czyli klasyka, jednak smak wzbogaciłam cudownym likierem CANARI o smaku ananasowo-kokosowym, deser chwaląc się nieskromnie wyszedł obłędny w smaku!










                                                    Składniki:

100 g mlecznej czekolady
pergamin do pieczenia
cyrkiel
 cienki pędzelek do malowania


Nadzienie:
250 ml śmietanki 36%
1 czubata  łyżka serka mascarpone
50 ml likieru Canari pina colada
czekoladowe kuleczki
świeża melisa



Pierwszym etapem jest odrysowanie i  wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk
Każde kółeczko zawijamy w rożek, a końce sklejamy taśmą bezbarwną .



Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, umieszczamy w miseczce którą ustawiamy w rondelku z gorącą wodą
i rozpuszczamy do powstania płynnej masy.


Za pomocą pędzelka do farbek plakatowych smarujemy cienką warstwą wnętrza rożków, odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i w ten sam sposób nakładamy drugą warstwę płynnej czekolady.
Tak przygotowane rożki, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby czekolada dobrze stężała.

W tym czasie robimy nadzienie:



Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając 
w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte czekoladowe rożki .


Wierzch dekorujemy kuleczkami z czekolady i listkami świeżej melisy.
Całość schłodzić w lodówce, lub podawać od razu.

Smacznego życzy
Wanilia i Kardamon











9 komentarzy:

  1. No świetne są, muszę z tym pergaminem podpatrzeć i wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny sposób podania. Można się pobawić dla takiego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł! A smakowały z pewnością tak dobrze jak wyglądały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałam,że to gotowe rożki czekoladowe, a tu proszę ręczna robota :) Obłędny deser .

    OdpowiedzUsuń
  5. Agata cudne te rożki Ci wyszły,a zdjęcia prześliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, niesamowicie efektowny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj