O właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu
tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością
prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki chudego mleka
szczypta soli
1 łyżka miodu rzepakowego
1 laska wanilii
5 świeżych fig
1 łyżka cukru brązowego cynamonowego
2 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam
2,5 szklanki chudego mleka
szczypta soli
1 łyżka miodu rzepakowego
1 laska wanilii
5 świeżych fig
1 łyżka cukru brązowego cynamonowego
2 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z
grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy
zacznie uwalniać swój aromat,
zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną
laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od
czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie
osłodzić miodem.
Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby
"doszła"
Figi myjemy kroimy na cząstki.
W rondelku
rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka
wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać
trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.
Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od
czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy.
Kaszę wyłożyć do miseczki, polać
karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.
Życzę smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę jaglaną. Fajnie ją przygotowałaś :-)
OdpowiedzUsuńAgatko nominowałam Cię do Liebster Blog Award 2015 -- http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/09/liebster-blog-award-nominowana-do.html
OdpowiedzUsuńZdrowy, a jaki pyszny do tego :)
OdpowiedzUsuń