Z mięsa mielonego powstaną nie tylko zwykłe
mielone, proponuję teraz obiad pod chmurką –grillowane kabaczety, mimo tak
niewielu składników są przepyszne.
Podałam je z delikatnym sosem tzatziki… o tej porze roku szkoda czasu na długie gotowanie, a one szybko się robią i zawsze się udają. Polecam!
Podałam je z delikatnym sosem tzatziki… o tej porze roku szkoda czasu na długie gotowanie, a one szybko się robią i zawsze się udają. Polecam!
Składniki:
½ kg mielonego mięsa z szynki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek wody
1 łyżka przyprawy do kebaba
Sól i pieprz do smaku
Sos tzatziki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 świeży ogórek
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Świeży koperek
Sposób wykonania:
Mięso mielone połączyć z
posiekaną drobniutko cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać
przyprawę do kebaba, sól oraz pieprz, wymieszać, wlać wodę i ponownie wyrobić
masę. Uformować w dłoniach wałeczki,lekko spłaszczyć, ułożyć na szklanej desce
i włożyć na pół godziny do lodówki.
Przygotować sos tzatziki:
Ogórka umyć razem ze skórką
zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sok
odcisnąć, do ogórków dodać jogurt i majonez, oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Udekorować świeżym
koperkiem.
Schłodzić w lodówce.
Kabaczety ułożyć na ruszcie
piec około 10 minut z każdej strony aż będą pięknie zrumienione i nie surowe w
środku. Podawać z sosem.
Smacznego!
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, dania z grilla to dla mnie kwintesencja lata. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie.
Mmmm...ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, wpraszam się :)
OdpowiedzUsuń