Nie wiem jak Wy, ale ja
uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba
nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna.
Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór.
Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór.
Pomysł na grillowaną kapustkę
zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna. Myślę
że do mięs również będzie pasować. Warto wypróbować !
Składniki:
3 sprawione świeże pstrągi
Plastry cytryny
Masło musztardowe:
80 g miękkiego masła
3 łyżki delikatesowej musztardy
½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól do smaku
ziołowa przyprawa do ryb
Młoda kapusta z grilla:
¼ sztuki młodej kapusty
10 cm kawałek pora
30 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
½ pęczka świeżej kolendry
ewentualnie natki pietruszki
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z limonki lub
cytryny
Sól morska do smaku
Biały pieprz do smaku
1 łyżka zimnego masła
Sposób przygotowania:
Wypatroszone pstrągi myję,
osuszam ręcznikiem papierowym doprawiam do smaku solą i przyprawą z każdej strony również wewnątrz.
Miękkie masło ucieram z
musztardą, miodem , sokiem z cytryny i szczyptą soli, wkładam do środka ryby po
równo nadzienia, dociskam, odstawiam na 20 minut do lodówki .
Przygotowuję kapustę:
Kapustę siekam dość grubo nożem,
por kroje w pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem,
dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól , miód oraz pieprz,
mieszam, wykładam na kawałek folii aluminowej, posypuję listkami kolendry, dodaję wiórki zimnego masła, zawijam dokładnie tworząc kieszonkę.
Ryby przekładam na kratkę do grillowania, obkładam
plasterkami cytryny, grilluję z każdej
strony razem z młodą kapustą, około 15 minut na średnim żarze.
Podaje na
talerzu razem.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis! Kapusty z dodatkiem miodu nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńA ryby z grilla też uwielbiam!
Bardzo fajnie prezentuje się ta rybka!:)
OdpowiedzUsuńMniam..wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńAle pycha :D
OdpowiedzUsuń