Aromatyczny kawał mięsa natarty
ziołami, nadziany czosnkiem i cebulą , przyrządzony wg starej receptury mojej
mamy , doskonały jako wędlina na zimno, smakuje
zarówno z dodatkiem chrzanu jak i ćwikły. Warto od czasu do czasu
pokusić się o taką „zdrowszą „ niż sklepowa wędlinę.
Składniki:
2 kg płat surowego boczku
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
Sól morska do smaku
2 łyżki obsypki maspolanki(marchew,
papryka czerwona płatki, cebula, gorczyca biała, pieprz czarny)
lub inna ulubiona przyprawa do
mięsa
Sposób przygotowania:
Boczek umyj, osusz, rozłóż na
desce, oprósz solą zmieszaną z majerankiem, natrzyj przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, rozłóż pokrojoną w piórka cebulę , zawiń w rulon, zwiąż ciasno nicią
bawełnianą , obtocz w obsypce , owiń w folię i włóż na całą noc do lodówki aby
boczek naszedł mocno przyprawami.
Następnego dnia przełóż do
naczynia żaroodpornego i piec około 2 godziny w temp 175*c obracając od czasu
do czasu a w razie potrzeby podlewając wodą.
Życzę smacznego!
Uwielbiam taki boczuś :))))
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity boczuś :) Wygląda przeapetycznie - idealny :D
OdpowiedzUsuń