Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 6 stycznia 2017

Boczek pieczony




Aromatyczny kawał mięsa natarty ziołami, nadziany czosnkiem i cebulą , przyrządzony wg starej receptury mojej mamy , doskonały jako wędlina na zimno, smakuje  zarówno z dodatkiem chrzanu jak i ćwikły. Warto od czasu do czasu pokusić się o taką „zdrowszą „ niż sklepowa wędlinę.



Składniki:

2 kg płat surowego boczku
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
Sól morska do smaku
2 łyżki obsypki maspolanki(marchew, papryka czerwona płatki, cebula, gorczyca biała, pieprz czarny)
lub inna ulubiona przyprawa do mięsa

Sposób przygotowania:

Boczek umyj, osusz, rozłóż na desce, oprósz solą zmieszaną z majerankiem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozłóż pokrojoną w piórka cebulę , zawiń w rulon, zwiąż ciasno nicią bawełnianą , obtocz w obsypce , owiń w folię i włóż na całą noc do lodówki aby boczek naszedł mocno przyprawami.

Następnego dnia przełóż do naczynia żaroodpornego i piec około 2 godziny w temp 175*c obracając od czasu do czasu a w razie potrzeby podlewając wodą.





Życzę smacznego!





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj