Uwielbiam! Przyjemnie chrupiące
ciepłe grzanki z pszennej bagietki z masłem czosnkowym, cieniutkimi plasterkami
cukinii, serem camembert i odrobiną konfitury z żurawiny. Szybkie to
przygotowania na jeden kęs, z lampką półwytrawnego wina-poezja! Słoneczny
mroźny i leniwy niedzielny poranek aż się prosi o takie grzanki…..
Składniki:
1 długa bagietka pszenna lub 2
mniejsze
1 mała cukinia
1 krążek sera camembert
15 dag szynki prosciutto
½ kostki masła
2-3 ząbki czosnku
Zioła do sałatek lub włoskie do posypania
Mały słoiczek konfitury z żurawiny
Sposób przygotowania:
Masło ogrzać do temperatury
pokojowej- ma być miękkie, utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
bagietkę pokroić na cienkie kromki, z jednej strony smarować cienko masełkiem ułożyć pokrojoną na cieniutkie
plasterki cukinię oraz pokrojoną szynkę prosciutto, na wierzchu ułożyć pokrojony na kawałki ser camembert,
posypać ziołami.
Włożyć na 5-6 minut do
nagrzanego do 180*c piekarnika, przed podaniem polać odrobiną konfitury
żurawinowej.
Życzę smacznego!
Przepysznie wyglada i ta żurawina do tego, poezja:)
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuń