Składniki:
1/2 kg selera naciowego
1 mała cukinia
3 ziemniaki
1 cebula
100 serka topionego śmietankowego
2 łyżki klarowanego masła
1,5 litra bulionu drobiowego-domowego
sól morska do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
kilka plastrów parzonego boczku
1 mała cukinia
3 ziemniaki
1 cebula
100 serka topionego śmietankowego
2 łyżki klarowanego masła
1,5 litra bulionu drobiowego-domowego
sól morska do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
kilka plastrów parzonego boczku
Jak wykonać ?
Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler
naciowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod
przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do
miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę
miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej
strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami.
Smacznego!
mmm pychotka!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/