Proste jak budowa cepa, smaczne
i aromatyczne, piekę go tak często , że znam na pamięć, zawsze wychodzi
cudownie smakuje ………z kubkiem mleka, tak lubię najbardziej. Jedno z najprostszych
ciast do niedzielnej kawy Primy czy na
słodki poczęstunek.
Kawę Primę dostałam do
testowania w ramach kampanii Streetcom
Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką wystarczy,
że zalogujesz się na stronie KLIK i zaczniesz wypełniać ankiety, polecam bo
kampanie są świetne, zarówno spożywcze, kosmetyczne jak i wiele innych ;) Każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki:
4
duże jajka
3/4
szklanki cukru
1
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki pszennej typ 500
½
szklanki mąki ziemniaczanej
20
dag masła
1
kisiel cytrynowy
2-
3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej
1
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat
cytrynowy do ciast
Dodatkowo:
Lukier
lub polewa z białej czekolady
Dowolna
posypka
Sposób przygotowania:
Masło
rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy
do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej
prawie białej piany.
Mąkę
pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem
do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy
rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych
obrotach lub ręcznie do połączenia.
Na
sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy.
Wylewamy
ciasto do podłużnej formy o wym 12/39 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy
45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka)
Studzimy
przy otwartych drzwiczkach, zimne ciasto wyciągamy z formy na kratkę, dekorujemy
polewą i posypką.
Słodkich
wypieków!
Fajna zachęta do przygotowania ciasta: prosty jak budowa cepa świetnie powiedziane hihi :)
OdpowiedzUsuńSamo ciasto prezentuje się doskonale, ale cóż mówić, ręka Mistrzyni :)
Wcale nie mistrzyni...raczej osoby kochającej wypieki :)
UsuńDzięki!
Pięknie się prezentuje :).
OdpowiedzUsuń