Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto piaskowe z mieszanką keksową



Proste jak budowa cepa, smaczne i aromatyczne, piekę go tak często , że znam na pamięć, zawsze wychodzi cudownie smakuje ………z kubkiem mleka, tak lubię najbardziej. Jedno z najprostszych ciast do niedzielnej kawy Primy  czy na słodki poczęstunek.
Kawę Primę dostałam do testowania w ramach kampanii Streetcom

 Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką wystarczy,  że zalogujesz się na stronie KLIK  i zaczniesz wypełniać ankiety, polecam bo kampanie są świetne, zarówno spożywcze, kosmetyczne jak i wiele innych ;) Każdy znajdzie coś dla siebie.



Składniki:

4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
 1 szklanka mąki pszennej typ 500
½ szklanki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
1 kisiel cytrynowy
2- 3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy do ciast

Dodatkowo:
Lukier lub polewa z białej czekolady
Dowolna posypka

Sposób przygotowania:


Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany. 

Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie do połączenia. 

Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy. 
Wylewamy ciasto do podłużnej formy  o wym 12/39 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. 

Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka)
Studzimy przy otwartych drzwiczkach, zimne ciasto wyciągamy z formy na kratkę, dekorujemy polewą i posypką.

Słodkich wypieków!

3 komentarze:

  1. Fajna zachęta do przygotowania ciasta: prosty jak budowa cepa świetnie powiedziane hihi :)
    Samo ciasto prezentuje się doskonale, ale cóż mówić, ręka Mistrzyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie mistrzyni...raczej osoby kochającej wypieki :)
      Dzięki!

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj