Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 27 kwietnia 2018

Serowe racuszki z truskawkami






Wiosna. Przynosi poranki jeszcze podszyte chłodem,  ale już słoneczne , gra w zielone , kwitną bzy w tym roku wyjątkowo wcześnie, na targu pojawiają się pierwsze truskawki jeszcze nie nasze bo ze słonecznej Hiszpanii ale już są i nawet dobrze smakują. Twarożek  już w misce z dodatkiem mleka do tego jajka od szczęśliwych kurek szczypta soli i łyżka  pudru  i kręcimy puchate racuszki na śniadanie-to jeden z moich ulubionych przepisów, robi się raz dwa a podane  z pokrojonymi truskawkami i polany sosem truskawkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Spróbujcie koniecznie.


Na dwie porcje/Dla dwóch osób

Racuszki:
25 dag twarożku lub ricotty
150 ml mleka
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
Szczypta soli

Do podania:
Sos truskawkowy
Świeże truskawki

Twarożek włożyć do miski, wbić żółtka, dodać szczyptę soli, wlać mleko, wsypać cukier puder i zmiksować na kremową masę.

Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. 

Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą.
Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.

 Podawać ciepłe polane sosem truskawkowym i z pokrojonymi świeżymi truskawkami.









2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj