Ziemniaczane kluseczki pod kołderką z warzyw polane
aromatycznym sosem pomidorowym o smaku ziół włoskich, zapieczone pod delikatnym
serem mozzarella. Zapiekanki rozgrzewają
i sycą, są idealne na zimowe obiady , znikają z talerzy w kilka minut. Ta jest smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd
będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam.
SKŁADNIKI:
500 g kluseczek gnocchi
10 dag szynki serrano
10 dag szynki serrano
1 podłużna słodka czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
2 średnie cukinie
1 marchewka
2 łyżki oliwy
125 g sera mozzarella
2 łyżki startego sera parmezan
Sos pomidorowy:
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
Sól morska w płatkach do smaku
½ łyżeczki ziół włoskich do smaku
Dodatkowo:
Natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania
Danie zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego:
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy 2-3 minuty, wlać passatę
pomidorową , doprawić płatkami soli, cukrem oraz ziołami włoskimi, dusić 5
minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia.
Kluseczki gnocchi gotować 2 minuty od wypłynięcia, odcedzić
na durszlaku.
Wszystkie obrane i umyte warzywa, pokroić w paski lub kostkę
(marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzać olej,
wrzucić warzywa, dusić pod przykryciem 5-6 minut aż lekko zmiękną , doprawić
solą do smaku. Zestawić z ognia.
Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego,
rozprowadzić łyżką, włożyć kluseczki, przykryć warzywami, rozłozyć pokrojoną na paseczki szynkę, polać resztą sosu pomidorowego
, posypać startym drobno serem parmezan, ułożyć plasterki mozzarelli.
Włożyć do
nagrzanego do 180*c zapiekać 20 minut aż ser się rozpuści, przed podaniem
posypać natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Smacznego :)
Wpis powstał przy współpracy z firmą
Mniam,ale apetycznie to polączyłaś!
OdpowiedzUsuń