Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 30 września 2019

Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg


Rewelacyjna w smaku pieczona karkówka w paście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki  potem  obtoczyć w paprykowej  paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw.

Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka. Całość jest pyszna!



Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną  uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z nieprzywierającą powłoką MARBURG CS Kochststeme-  którą miałam ostatnio przyjemność testować dzieki uprzejmości firmy Cookin.pl.

Wspomniana wyżej brytfanna to produkt wykonany z wysokiej jakości kutego aluminium typu food safe, pokryty nieprzywierającą trójwarstwową powłoką Procalon© imitującą powłokę marmurkową oraz wyposażony w praktyczną pokrywkę ze szkła hartowanego zaopatrzoną w zawór parowy, która umożliwia monitorowanie przyrządzanej potrawy.


Powłoka non-stick Procalon©, którą brytfanna jest pokryta jest całkowicie wolna od PFOA, APEO, a także metali ciężkich, co sprawia, że gotowanie, podgrzewanie, pieczenie i duszenie w brytfannie MARBURG jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia.




Można ją stosować na wszystkich źródłach ciepła łącznie z kuchenką indukcyjną. Doskonale dystrybuuje ciepło przez co gotowanie, podgrzewanie czy duszenie jest szybsze, bardziej efektywne i energooszczędne.


Pięknie się prezentuje, oryginalny wygląd - wewnątrz powłoka imitująca marmur, na zewnątrz elegancka czerń. Brytfanna jest przepiękna i bezproblemowa, elegancko prezentuje się również na stole. Jemy oczami, więc sposób podania ma ogromne znaczenie.  Polecam całą serię łącznie z garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni.







.


SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU:

1,5 kg chudej karkówki
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
350 ml  pasty paprykowej –lutenicy
2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki
Słodka papryka do oprószenia
1 gałązka świeżego  rozmarynu
Sól himalajska do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym ,oprószamy  równomiernie przyprawą do karkówki i słodką papryką.

Pastą  paprykową smarujemy każdy plaster karkówki obtaczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko nachodziły na siebie. 

Cebulę obieramy kroimy w piórka. Wkładamy między plastry mięsa,  posypujemy lekko  po wierzchu do smaku solą. 
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, aby nie była przesadnie kwaśna, odcedzamy na durszlaku, lekko odciskamy,  obkładamy dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym .


Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie wkładamy naczynie do zimnego piekarnika i pieczemy mięso przez 1,5 -2 godziny w 180*c. Aż będzie miękkie.

Podajemy z ziemniakami .





Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Apetyczna karkóweczka :) Szkoda, że takiej brytfanny nie mam :(
    Daga

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne mięsko z ulubionym przeze mnie dodatkiem, jakim jest kapusta kiszona. Dodatkowo pięknie się prezentuje w brytfance- aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w tej brytfannie! Pięknie wygląda i jaka funkcjonalna. Można w niej na pewno nawet piec powidła :) Karkówka w Twoim wykonaniu wygląda doskonale i smakuje na pewno wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki obiad to ja rozumiem! Mięsko wygląda obłędnie - typowo jesiennie :-) Zazdroszczę brytfanki, pięknie się prezentuje :-) Bardzo przydatna w każdej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mięso w każdej postaci, wiec taką też bym mogła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna ta brytfanka.
    Mięsko w niej przygotowane wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karkówka wygląda zjawiskowo nic tylko jeść i jeść. Brytfanka super też by znalazła zastosowanie w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj