Tradycyjne drożdżowe słodkie bułeczki z serowym nadzieniem, idealne na rozpoczęcie roku szkolnego. Robi się je bezproblemowo, są puszyste i długo zachowują świeżość. Sprawdzą się na każdy słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Czy może być coś lepszego niż kubek gorącego kakao i własnoręcznie upieczona bułeczka ? Bardzo Wam polecam ten przepis. Mniam!
Składniki na 16 sztuk bułeczek:
1 kg mąki pszennej typ 500 Młynomag
1 płaska łyżeczka soli
3 jajka
3 żółtka
400 ml mleka
10 g suszonych drożdży
10 dag masła
20 dag drobnego cukru
Nadzienie:
35 dag mielonego twarożku
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr.Oetker
2 łyżki budyniu orkiszowego lub zwykłego śmietankowego
Do posmarowania:
1 jajko
Sposób przygotowania;
Mąkę pszenną wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, solą, cukrem, wbić jajka oraz żółtka, wlać ciepłe podgrzane mleko, całość wyrobić.
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wlać do ciasta i ponownie wyrabiać do momentu aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Zajmie to kilka minut. Gotowe ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką odstawić na minimum godzinę w cieple miejsce aby podwoiło objętość.
Przygotować nadzienie:
Twarożek utrzeć łyżką z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, całym jajkiem oraz budyniem. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek i podzielić nożem na 16 jednakowych porcji. Następnie uformować z nich kulki i lekko spłaszczyć.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachować odpowiedni odstęp, zrobić w środku każdej kulki wgłębienie np. literatką i w środek każdej bułki włożyć łyżkę serowego nadzienia.
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół.
Słodkich wypieków!
Ależ pyszności:)
OdpowiedzUsuń