Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 1 września 2021

Drożdżowe kołacze z serem

 Tradycyjne drożdżowe słodkie bułeczki z serowym nadzieniem, idealne na rozpoczęcie roku szkolnego. Robi się je bezproblemowo, są puszyste i długo zachowują świeżość. Sprawdzą się na każdy słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Czy może być coś lepszego niż kubek gorącego kakao i własnoręcznie upieczona bułeczka ? Bardzo Wam polecam ten przepis. Mniam!








 

Składniki na 16 sztuk bułeczek:

1 kg mąki pszennej typ 500 Młynomag

1 płaska łyżeczka soli

3 jajka

3 żółtka

400 ml mleka

10 g suszonych drożdży

10 dag masła

20 dag drobnego cukru

 

Nadzienie:

35 dag mielonego twarożku

2 łyżki kwaśnej  śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr.Oetker

2 łyżki budyniu orkiszowego  lub zwykłego śmietankowego

 

Do posmarowania:

1 jajko

 

Sposób przygotowania;

Mąkę pszenną wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, solą, cukrem, wbić jajka oraz żółtka, wlać ciepłe podgrzane mleko, całość wyrobić. 

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wlać do ciasta i ponownie wyrabiać do momentu aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Zajmie to kilka minut. Gotowe ciasto uformować w kulę,  delikatnie oprószyć mąką odstawić na minimum godzinę w cieple miejsce aby podwoiło objętość.

 

Przygotować nadzienie:

Twarożek utrzeć łyżką z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, całym jajkiem oraz budyniem. Odstawić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek i podzielić nożem na 16 jednakowych porcji.  Następnie uformować z nich kulki i lekko spłaszczyć.

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachować odpowiedni odstęp, zrobić w środku każdej kulki wgłębienie np. literatką i w środek każdej bułki włożyć łyżkę serowego nadzienia.

Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół.

Słodkich wypieków!

 

 

 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj