Tym przepisem otwieram sezon na pachnące szarlotki wszelkie ciasta z jabłkami. W tym roku drzewa jabłoni obrodziły wyjątkowo.
Kruche miodowe ciasto, nadzienie jabłkowe z odrobiną korzennego cynamonu i warstwa prażonych bakalii w miodzie.Cud-miód! Ciasto choć pracochłonne nie jest trudne do wykonania, raczej drogie w składniki, ale smak tej szarlotki wynagradza wszystko. Kolor ciasta zawdzięcza dodatkowi prawdziwego miodu spadziowo-nektarowego z pasieki Miodowe Wzgórze . Jest to świetny miód prosto od pszczelarza . Znajdziecie tam szeroką ofertę wspaniałych miodów jak za dawnych lat a także pyłek pszczeli, zioło miód czy miód odsklepinowy. Pasieka zlokalizowana jest w czystym regionie Warmii i Mazur. Bardzo polecam!
Składniki na blaszkę 25/30 cm:
Ciasto krucho miodowe:
500 g mąki pszennej
20 dag miękkiego masła
20 dag cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki miodu spadziowo-nektarowego
2 płaskie łyżeczki sody
Nadzienie:
1,5 kg obranych winnych jabłek najlepiej antonówka, szara reneta
4-5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Bakaliowo-miodowa polewa:
25 dag mieszanych bakalii: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały
3 łyżki miodu spadziowo-nektarowego
15 dag masła
10 dag cukru brązowego demerara
Dodatkowo:
2 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Obrane i pokrojone na plasterki jabłka zasypać cukrem, przesmażyć w garnku z grubym dnem aż zaczną się rozpadać, doprawić do smaku cynamonem, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
Mleko, miód i sodę umieścić w małym metalowym garnuszku, podgrzać mieszając do momentu rozpuszczenia i pojawienia się piany, zestawić z ognia.
Mąkę wsypać na stolnicę, połączyć z cukrem, dodać masło i jajka, oraz zawiesinę mleka z miodem i całość zagnieść aż powstanie jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na wymiary blaszki, lub wylepić ciastem samo dno. Gdyby ciasto się kleiło, należy podsypać delikatnie mąką.
Oprószyć w foremce manną. Wyłożyć wystudzone i uprażone jabłka. Drugą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć na wierzch.
Nagrzać piekarnik do 160*c na grzaniu góra dół.
Bakaliowo-miodowa polewa:
Bakalie przełożyć do woreczka, rozdrobnić niezbyt drobno tłuczkiem do mięsa. W rondelku zagotować masło z cukrem oraz miodem, miesząc do momentu rozpuszczenia cukru, wsypać bakalie i gotować na wolnym ogniu mieszając około 5 minut, gorącą polewę rozprowadzić równomiernie na cieście kruchym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ciasto 55-60 minut.
Słodkich wypieków!
Uwielbiam wszystko co z miodem - chętnie wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miodowniki 😊 Na pewno przetestuję.
OdpowiedzUsuńAgatka Twoja kreatywność nie ma końca! Rewelacja ciasto:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj pieklam to ciasto. Super przepis 😋 Uwielbiam ciasta miodowe. Do tego te antonówki kwaskowate super pasują. Trochę mi tylko orzechy przyjarało 😕 Następnym razem jednak skrócę czas pieczenia.
OdpowiedzUsuń