Dziś propozycja na bezmięsną zapiekankę. Makaron zawsze się sprawdza w awaryjnych sytuacjach i wcale nie trzeba mięsa aby najeść się do syta. Zwykle najprostsze chwyty najlepiej się sprawdzają a kalafior z makaronem i cukinią zapieczony pod kołderką kremowego sosu smakuje wręcz wybornie. Tę zapiekankę można podać o każdej porze, doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację. Pomimo, że makaron nie uchodzi za potrawę szczególnie wyrafinowaną to w tej wersji przeczy stereotypom.
W sklepie Emako znajdziecie przeróżne formy i akcesoria kuchenne do takich zapiekanek. Kwadratowe, okrągłe czy prostokątne stanowią obowiązkowe wyposażenie kuchni. Ja najbardziej polecam te ceramiczne, posłużą także do efektywnego podania przygotowanych potraw na stół. Dzięki temu nie musicie martwić się potrzebą przekładania potrawy do osobnego półmiska, jedzenie wolniej ostygnie, a ponadto pozostanie mniej naczyń do pozmywania, jednym słowem w takim naczyniu zapiekamy i od razu możemy podać na stół. Wybór kolorów sprawia, że idealnie dopasujemy do swojego wystroju kuchni.
Czyż nie wygląda to idealnie ?
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki makaronu penne lub świderki
1 średni kalafior
1 cukinia
½ pora
1 cebula
10 dag startego sera np. mozzarella
3 łyżki płatków migdałowych
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sól morska lub jarzynka do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka masła
Sos musztardowo-beszamelowy:
500 ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka musztardy francuskiej-z ziarnami gorczycy
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron i podzielony na mniejsze różyczki kalafior obgotować osobno na al dente w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie, wymieszać razem.
Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, por w krążki,obraną cebulę w kostkę wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i zeszklić pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem i kalafiorem, wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotować sos:
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i chwilę cały czas mieszając przesmażyć , wlać mleko i cały czas mieszając rózgą kuchenną doprowadzić do wrzenia, gdy sos zacznie gęstnieć dodać musztardę oraz doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową oraz świeżo mielonym pieprzem, gdy zabulgocze zestawić z ognia i polać sosem makaron równomiernie w naczyniu, posypać startym serem oraz płatkami migdałowymi.
Zapiekać w nagrzanym do 195*c piekarniku na grzaniu góra dół przez około 20 minut. Przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam