Ciasto które zawsze zachwyca, samym wyglądem i przepysznym smakiem, dodatek malin sprawia, że smakuje wybornie i nie jest przesłodzone. Zawsze się udaje i nie trzeba odpalać piekarnika. Idealny deser na każdą okazję w tym świąteczną.
Składniki na blaszkę 25/30 cm lub podobną:
40 dag maślanych herbatników
45 dag masy
kajmakowej
Krem budyniowy:
20 dag masła
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe w proszku
3 łyżki cukru
Krem śmietanowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
20 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
25 dag świeżych malin
4 łyżki tartej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Krem budyniowy:
Budynie rozpuścić w ¾ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia, wlać rozrobiony proszek budyniowy i ugotować gęsty budyń, gdy dobrze zabulgocze, zestawić z ognia, zostawić na kilka minut do odparowania, przykryć folią aby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystygnięcia. Ważne jest aby podczas studzenia budyniu nie mieszać.
Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę wyjąć prosto z lodówki, wlać do miski dodać cały serek mascarpone i wsypać cukier
puder, zmiksować najpierw na niskich obrotach miksera aby nie zachlapać całej kuchni a potem na wysokich obrotach miksera na gęsty krem.
W blaszce o podanych wymiarach (można wyłożyć pergaminem)
ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować miękką masę kajmakową można ją lekko
podgrzać, będzie się lepiej smarować, przykryć kolejną warstwą herbatników,
wyłożyć krem budyniowy, powciskać w krem delikatnie świeże maliny przykryć
herbatnikami i wyłożyć krem śmietanowy. Wierzch
posypać tartą gorzką czekoladą.
Chłodzić całą noc w lodówce. Przed podaniem chwilę ogrzać ciasto w temperaturze pokojowej, herbatniki zmiękną i będzie się ładnie i równo kroić.
Wpis powstał przy współpracy ze sklepem
Słodkich wypieków!
Piękne ciacho. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho ale wersji z malinami chyba nie jadłam.
OdpowiedzUsuń